Ha weer een register! | Transparantieregister Zorg

Op 29 april jl. is een internetconsultatie van start gegaan over weer een nieuw register. Een lid van de Tweede Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend, waarin moet worden geregeld dat “alle transacties groter dan vijftig euro, tussen farmaceutische – en hulpmiddelenindustrie enerzijds en beroepsbeoefenaar of patiëntenvereniging” moeten worden gemeld in een openbaar register. Het ‘melden‘ is nog steeds zeer in de mode bij de wettenmakers.

Ik zag bij een snelle blik op het concept wetsvoorstel dat er mooie vage teksten in voorkomen, met een hoog ZuidAs-gehalte, dus voor gewone mensen niet te lezen.

De kern is de tekst van een voorgesteld artikel 96b lid 3 Geneesmiddelenwet, waarin de volgende fraaie tekst is te lezen:

3. In het register wordt iedere transactie opgenomen tussen de houder van een handelsvergunning of parallelhandelsvergunning of de fabrikant en een beroepsbeoefenaar of patiënten- consumentenorganisatie, die al dan niet plaatsvindt door tussenkomst van een of meerdere natuurlijke personen of rechtspersonen en die bestaat uit geld of op geld waardeerbare diensten of goederen, inclusief het niet in rekening brengen van kosten, met een waarde van € 50,- of meer, ontvangen door of niet in rekening gebracht bij:
a. een beroepsbeoefenaar;
b. een natuurlijke persoon of rechtspersoon gelieerd aan een beroepsbeoefenaar, vanwege een prestatie van die beroepsbeoefenaar; of
c. een patiënten-consumentenorganisatie.

Gelijksoortige teksten worden voorgesteld voor de Wet op de medische hulpmiddelen en de Wet medische hulpmiddelen (zie artikelen II en III, zijn dat inderdaad twee verschillende wetten?).

Geweldig is dat een ‘transactie‘ wordt omschreven als “geld of op geld waardeerbare diensten of goederen, inclusief het niet in rekening brengen van kosten“.

Wat zou de regeldruk-waakhond ATR hier van vinden?

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s