Rotterdamse campagne criminaliteitsbestrijding door VvE’s

Al eerder schreef ik over de criminaliteitsbestrijdingscampagne van de gemeente Rotterdam gericht op verhuurders.

Oproep VvE010
Inmiddels is de campagne uitgebreid naar verenigingen van eigenaars (VvE’s), want op de overheidssite VvE010 verscheen het bericht Oproep aan VvE’s: help pandmisbruik voorkomen. Opvallend is dat de auteurs van dat bericht niet lijken te weten dat de regels voor de VvE in de akte van splitsing en de daarop gebaseerde regels zijn vastgelegd. Ook zonder crimineel gebruik van huurappartementen is het voor VvE’s aan te bevelen om gebruik, verhuur (en onderverhuur) goed te reguleren. Want ook in algemene zin is het belangrijk om overlast door eigenaren/bewoners te voorkomen.

De passage “Zorg voor meer sociale controle in het complex” onjuist want de mogelijkheden van een VvE zijn beperkt. Een VvE is een wettelijk gereguleerde vereniging van appartementseigenaren en verkeert in een andere positie dan bijvoorbeeld een woningcorporatie of een grote verhuurder. De appartementseigenaren zijn vrij hun appartementen te verkopen of te verhuren, tenzij daar regels voor zijn op grond van de splitsingsakte. Dat vermindert de mogelijkheden van de VvE (oftwel het VvE-bestuur). Verder zijn er in Nederland vele VvE’s die lang geleden gesplitst zijn en verouderde modelreglementen hebben.

Tips van de gemeente
Er wordt in het VvE010-bericht verwezen naar tips van de gemeente (pdf). Het lijkt er in die tips op dat de gemeente van de VvE’s (respectievelijk de VvE-besturen) verwacht dat zij de appartementseigenaren informeren over de regels.

Gebruikersverklaring
De gemeente schrijft dat de modelreglementen van VvE’s zouden voorschrijven dat gebruikers en huurders een gebruikersverklaring moeten tekenen. Ik moet het nog nakijken, maar vermoed dat dit niet is opgenomen in de modelreglementen van de vele oude VvE’s die er in Rotterdam (en andere grote steden) zijn.

Maatregelen
Boeiend is dat de gemeente veronderstelt dat bij de grotere VvE’s het bestuur langs gaat bij iedere nieuwe bewoner van het complex. Of dat praktisch haalbaar is vraag ik me af.

In de gemeentetips wordt verondersteld dat er geen aandacht zou zijn voor sociale controle. Eerlijk gezegd denk ik dat bij iedere VvE aandacht is voor een goede woonomgeving, aangezien er ook niet-crimineel gerelateerde overlast kan zijn. Wat er staat bij ‘overige maatregelen’ lijken me zaken die grotere VvE’s sowieso al doen.

De vraag is of het wel mogelijk en haalbaar is om van de amateurs die bestuurder van een vereniging van eigenaren zijn te verwachten dat zij speciale aandacht voor criminaliteit hebben.

Gemeente Rotterdam: informeer de appartementseigenaren
Het lijkt me een slim plan als de gemeente de appartementseigenaren zelf informeert over criminaliteitsbestrijding, aangezien de VvE’s in een totaal andere positie verkeren dan verhuurders of woningcorporaties.

Verder is het verstandig als de overheid bij criminaliteitssignalen het bestuur van de VvE rechtstreeks benadert en hen ondersteunt bij het nemen van maatregelen.


Over VvE010
op de site van VvE010 staat dat VVE-010 is opgericht door de gemeente Rotterdam en enkele woningstichtingen. Het hoofddoel van VvE010 is het activeren van kwetsbare VvE’s en hen helpen bij duurzaam woningonderhoud. Daarnaast ligt de focus op het verduurzamen van alle Rotterdamse VvE’s.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke sancties, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s