De droombaan van de inburgeraar | Nationale Ombudsman

Abonnees van de nieuwsbrief van de Nationale Ombudsman komen tussen de nieuwsberichten ook merkwaardige voorvallen tegen, zoals de tandtechnicus die woede opwekte bij de politie en de hardloper die zich niet kon identificeren. Waar gehakt wordt, vallen spaanders, zullen we maar zeggen.

Het nieuwste bericht van de Nationale Ombudsman dat mijn aandacht trok, betreft een inburgeraar die zakt voor zijn inburgeringsexamen omdat “niet heeft laten zien dat hij heeft nagedacht over zijn droombaan“. Bizar.

Uit het bericht blijkt dat het gaat om een Amerikaan die ruim tien jaar in Nederland in de financiële sector werkt en zich tot Nederlander wil laten naturaliseren. Betrokkene is gezakt voor het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Pas na aandringen van de Ombudsman krijgt de man een feedbackformulier over het examen. De Ombudsman acht dat niet voldoende. Uit de samenvatting:

De Nationale ombudsman vindt het een stap in de goede richting dat DUO met een feedbackformulier enig vorm van inzage geeft in de beoordeling van het examen. De Nationale ombudsman is echter van mening dat de feedback aan verzoeker niet is afgestemd op verzoekers specifieke situatie en daarom geen inzicht geeft in de redenen waarom verzoeker niet is geslaagd. De Nationale ombudsman is van mening dat een mondelinge toelichting waarom zijn werkervaring onvoldoende was, op zijn plaats was geweest. Daarnaast kan de Nationale ombudsman zich voorstellen dat er ook andere examenkandidaten zijn die een nadere toelichting wensen.

en concludeert dat de overheidsinstelling (DUO) zich niet behoorlijk heeft gedragen.

Het is voor alle Nederlanders die niet hoeven in te burgeren te hopen dat zij nooit zo’n inburgeringsexamen hoeven af te leggen.

(Ik zou ongetwijfeld zakken.)

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s