Vreemd bericht van FIU-Nederland | witwasbestrijdingsmarketing van FIU-Nederland

Hoewel FIU-Nederland een ‘guidance’ taak heeft, komt daar niets van terecht. Op hun site publiceren ze voorbeelden, zonder dat in die voorbeelden iets nuttigs is te vinden voor de Wwft-plichtigen.

Vreemd bericht
Het laatste ongedateerde epistel (want van dateren hebben de webbouwers van FIU nog nooit gehoord) draagt de naam “Vreemd financieel gedrag” en gaat over een criminele belastingadviseur die tegen de lamp loopt dankzij “de over hem bij FIU-Nederland gemelde financiële transacties“. Een hoeraatje voor de Wwft dus.

Er wordt gesproken over een aantal transacties, zonder dat wordt verteld welke transacties als ‘ongebruikelijke transactie’ zijn vermeld en welke transacties tijdens het onderzoek zijn ontdekt:

  • Girale overboekingen naar Engeland >>> Wat is hier ongebruikelijk aan?
  • 69 money transfers naar vier verschillende ongenoemde landen, waartoe een land in West Afrika en in Zuidoost Azië behoren >>> Dat lijkt me voor een Nederlandse belastingadviseur bijzonder. Je zou verwachten dat hij betalingen ontvangt voor zijn diensten, niet dat hij aan derden betaalt.
  • Storting van contanten op een eigen bankrekening en doorboeking naar andere vennootschap. >>> Bij storting van contanten gaat de bel af als een ondernemer niet in een sector actief is waar contante ontvangsten normaal zijn, zoals de detailhandel.
  • Aangaan van een lening, “waarbij elke vorm van economische verklaarbaarheid ontbrak” >>> Het zou leerzaam zijn als werd aangegeven waarom de lening niet economisch verklaarbaar was. Oftewel: klassiek voorbeeld van het bos insturen. 

Wat mij betreft hoeven dit soort artikelen niet gepubliceerd te worden. Niemand heeft hier iets aan.

Voorlichtingsrol FIU-Nederland onjuist voorgesteld
Onlangs is een vraag uit de Tweede Kamer beantwoord over de voorlichtende rol van FIU-Nederland. De vraag luidde:

Vraag 4
Vindt u dat de Financial Intelligence Unit (FIU), die belast is met de taak zich te buigen over ongebruikelijke transacties, meer zou moeten doen aan voorlichting ten aanzien van het midden- en kleinbedrijf (mkb) over de verplichting van het melden van ongebruikelijke transacties? Zo ja, heeft FIU voldoende middelen om inderdaad meer te doen aan voorlichting van bedrijven, met name ten aanzien van het mkb? Zo nee, waarom niet?

Het volgende antwoord werd gegeven:

Antwoord op vraag 4
De FIU-Nederland heeft op grond van de Wwft als wettelijke taak het geven van voorlichting omtrent het voorkomen en opsporen van witwassen en financieren van terrorisme aan bedrijfstakken en beroepsgroepen. Dit doet de FIU-Nederland onder meer door het publiceren van relevante casussen op haar website. Deze casussen hebben ook betrekking op het midden- en kleinbedrijf. Verder beziet de FIU-Nederland in samenwerking en in afstemming met de Wwft-toezichthouders hoe een meldgroep op andere manieren kan worden geïnformeerd. Voor beroeps- of bedrijfsmatige handelende kopers of verkopers van goederen werkt de FIU- Nederland samen met het Bureau Toezicht Wwft en MKB-Nederland.

Het antwoord is onjuist, FIU publiceert geen relevante casussen.

Voor zover mij bekend is de Wwft-voorlichting van de overheid zeer gebrekkig en onvolledig. Zoals ik al eerder schreef ben ik van mening dat de overheid hier laakbaar handelt.


Aanvulling 27 december 2018

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s