Ernstige kritiek door werkgroep NBA op de uitvoerbaarheid van de Wet Normering Topinkomens

Vandaag schreef ik al over de vragen van een lid van de Tweede Kamer van de SP, waaruit blijkt dat het parlementslid tegenspraak niet op prijs stelt. Hier onder volgt informatie over de aanleiding voor die vragen.

Al eerder schreef ik over de Wet Normering Topinkomens (WNT), een wet die topinkomens in de not-for-profit normeert en die veel bureaucratie en juridische beslommeringen oplevert voor zowel de ‘WNT-instellingen’, als hun accountants en juridisch adviseurs.

Onlangs heeft een werkgroep van accountantsorganisatie NBA bekend gemaakt dat de accountantscontrole nauwelijks uitvoerbaar is:

COPRO heeft als eindoordeel dat het Controleprotocol WNT 2018 op zichzelf genomen vaktechnisch uitvoerbaar is, maar het protocol en de eraan ten grondslag liggende WNT-regelgeving als economisch onverantwoord aangemerkt moeten worden. Het protocol valt in feite alleen nog door WNT-specialisten uit te voeren, terwijl de controle in veel gevallen tot onevenredige administratieve en controlelasten leidt (bijvoorbeeld in de sectoren zorg en onderwijs). Daarom acht COPRO het protocol uitvoerbaar onder voorbehoud.

De werkgroep geeft aan dat de regelgeving te complex is voor accountantscontrole:

COPRO constateert dat het stelsel aan WNT-regelgeving te uitgebreid, complex en op onderdelen niet eenduidig is

Meer informatie is in het bericht van COPRO te vinden. Hopelijk zullen Tweede Kamer en de minister van BZK hier aandacht aan besteden.

Meer informatie:

Dit artikel is gebaseerd op het bericht dat eerder op het ondernemingsrechtweblog verscheen.

 


Aanvulling 7 juli 2020
Werkgroep COPRO van accountantsorganisatie NBA laat op 24 juni 2020 weten dat het Controleprotocol WNT 2020 op zichzelf genomen vaktechnisch uitvoerbaar is, maar dat het protocol en de eraan ten grondslag liggende WNT-regelgeving als economisch onverantwoord aangemerkt moeten worden.

De NBA is nog steeds bezig met een enquête met betrekking tot de doelmatigheid van de WNT.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Jaarverslaggeving, Rechtspersonenrecht, Wet Normering Topinkomens en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s