Criminaliteitsbestrijding buiten het strafrecht om | campagne Rotterdam gericht op verhuurders

De trend is dat de overheid steeds vaker bestuursrechtelijke sanctiemiddelen inzet, waarmee soms ook het toezicht van de rechter wordt ontlopen. Een voorbeeld daarvan is de bestrijding van wietteelt in verhuurde woningen en bedrijfspanden. Voor de inzet van het bestuursrechtelijk instrumentarium is vaak niet eens ‘schuld’ nodig. Oftewel: ook een verhuurder die in zijn naïviteit aan een crimineel heeft verhuurd, kan hard worden aangepakt.

Verhuurders doen er daarom goed aan de voorlichting van de overheid goed te lezen en zo goed mogelijk de tips op te volgen.

Campagne gemeente Rotterdam
Recent is de gemeente Rotterdam een publiciteitscampagne gestart, “Voorkom spookbewoning. Voorkom dat criminelen uw huis huren“. Onderstaand de aankondiging:

Voorkom spookbewoning. Voorkom dat criminelen uw huis huren
Grote hoeveelheden drugs, geld en vuurwapens in luxe appartementencomplexen én de huurder is een spookbewoner. Verhuurders zijn zich daar vaak niet van bewust. Daar moet de campagne met Flikken Rotterdam verandering in brengen.
Afgelopen jaar werden verschillende huiseigenaren geconfronteerd met criminele spookbewoners. De huurders verbleven wel in de woning, maar stonden niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Vaak verhuurde de eigenaar zijn huis via een onbetrouwbare verhuurbemiddelaar. Deze verhuurbemiddelaars nemen contant geld aan, houden geen administratie bij en vereisen geen inschrijving in de BRP. Criminelen kunnen zo buiten het zicht van de overheid blijven.
Gemeente Rotterdam en de politie eenheid Rotterdam hebben in samenwerking met Stan (Cees Geel) en Dries (Mark van Eeuwen) van Flikken Rotterdam een bewustwordingsfilm gemaakt. In de film worden de gevolgen van woningverhuur aan een crimineel zichtbaar en volgen er belangrijke tips voor goede verhuur.

Op de website heeft de gemeente een pagina Praktische tips en regels voor goede verhuur, met een filmpje. Overigens vraag ik me af hoe uitvoerbaar de tip “Houd toezicht op de woning” is.

Houd toezicht op de woning

  • leg de toestand van de huurwoning vast met foto’s voorzien van een datum die door u en de huurder worden ondertekend
  • neem in de huurovereenkomst op dat de woning minimaal vier keer per jaar gecontroleerd wordt en bespreek dit met de potentiële huurder
  • controleer binnen drie maanden of de woning niet gebruikt wordt voor illegale praktijken

Het lijkt er op dat alle verhuurders ieder kwartaal langs moeten gaan bij hun huurders om te zien of zie geen wiet telen of andere illegale praktijken hebben. Ik ben benieuwd of professionele verhuurders die wel haalbaar achten. De normale gang van zaken is dat een verhuurder reageert op wanbetaling of klachten van omwonenden.

Flikken Rotterdam
De politie besteedt aandacht aan de campagne in het bericht Flikken Rotterdam: voorkom criminaliteit in uw verhuurde woning

Flikken Rotterdam: voorkom criminaliteit in uw verhuurde woning
11-10-2018 | 12:27

Iedereen kent de voorbeelden van enorme hoeveelheden contant geld, vuurwapens en verdovende middelen die het afgelopen jaar werden aangetroffen in verschillende luxe appartementencomplexen in Rotterdam.
Vrijwel altijd was er sprake van spookbewoning; de verdachten verbleven wel in de woning maar stonden niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). 
De eigenaar verhuurde zijn woning vaak via een verhuurbemiddelaar, terwijl hij vooraf niet wist dat deze bemiddelaar een criminele klantenkring had. 
Malafide verhuurbemiddelaars zijn voor criminelen een belangrijke schakel in de criminele bedrijfsvoering. Zij nemen contant geld aan, houden geen volledige administratie bij, bieden een volledig verhuurpakket aan en een inschrijving bij de Basisregistratie Personen (BRP) is niet nodig. Garantie voor anonimiteit, zodat de crimineel buiten het zicht van de overheid blijft. De onderwereld raakt zo verweven met de bovenwereld. Er is sprake van ondermijning. De politie en gemeente Rotterdam werken nauw samen om deze vorm van ondermijning aan te pakken.

Met een paar simpele tips, kan verhuur van een woning aan een crimineel al voorkomen worden. Controleer bijvoorbeeld de identiteit van de huurder door het legitimatiebewijs op echtheidskenmerken te checken. Vraag om een bewijs van inkomen en controleer dit bij de werkgever. Omdat criminelen graag onvindbaar zijn, betalen zij graag grote bedragen met contant geld. Accepteer dus geen contante betalingen van de huur. Houd toezicht op de woning, door minimaal vier keer per jaar de woning te controleren. Vraag de huurder ook om een kopie van de inschrijving Basisregistratie Personen (BRP) van ieder lid van het huishouden. En doe alleen zaken met een verhuurmakelaar die bij een brancheorganisatie is aangesloten. Meer tips zijn te vinden op https://www.rotterdam.nl/goede-verhuur.

Bij vermoedens dat er misstanden in uw verhuurde woning plaatsvinden of in uw omgeving, dan kunt u dit melden bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Neem contact op met het Hennepteam van de gemeente Rotterdam: 06 – 201 332 89 als u vermoedt dat er een hennepkwekerij in de woning is. Als er mogelijk sprake is van illegale kamerverhuur, kunt u dit melden bij het algemene nummer van de gemeente Rotterdam: 14 010


Aanvulling 14 januari 2019
Op de site VvE010 verscheen het bericht Oproep aan VvE’s: help pandmisbruik voorkomen. Opvallend is dat de auteurs van het bericht niet lijken te weten dat de regels voor de VvE in de akte van splitsing en de daarop gebaseerde regels zijn vastgelegd. Ook zonder crimineel gebruik van huurappartementen is het voor VvE’s aan te bevelen om gebruik, verhuur (en onderverhuur) goed te reguleren. Want ook in algemene zin is het belangrijk om overlast door eigenaren/bewoners te voorkomen.
En overigens is de passage “Zorg voor meer sociale controle in het complex” onjuist. Een VvE is een wettelijk gereguleerde vereniging van appartementseigenaren en verkeert in een andere positie dan bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie of een grote verhuurder. De appartementseigenaren zijn vrij hun appartementen te verkopen of te verhuren, tenzij dit beperkt is in de regels op grond van de splitsingsakte.

Er wordt verwezen naar tips van de gemeente (pdf).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s