Bewindvoerders tegen gemeente | beslissing ACM | Wet markt en overheid

Private bewindvoering is een wel bijzondere ondernemingsactiviteit in de juridisch-financiële dienstverlening.

In een bericht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) lees ik dat twee organisaties en een bewindvoerdersbedrijf hebben geklaagd bij de ACM omdat een gemeente zelf de dienst beschermingsbewind aanbiedt. De klagers meenden dat de gemeente daarmee handelde in strijd met de Wet markt en overheid (Wet M&O).

De ACM denkt daar anders over en legt eerst uit wat het doel van de wet is:

De Wet M&O heeft als doel zo gelijk mogelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden en bedrijven te creëren. Hiervoor zijn gedragsregels opgenomen waaraan overheden zich moeten houden wanneer zij zelf of via hun overheidsbedrijven economische activiteiten uitvoeren. Dit zijn de verplichting om de integrale kosten door te berekenen (artikel 25i Mw), het verbod om een eigen overheidsbedrijf te bevoordelen (artikel 25j Mw), de verplichting functiescheiding te hanteren (artikel 25k Mw) en de verplichting om gegevens beschikbaar te stellen (artikel 25l Mw).
De Wet M&O is niet van toepassing op economische activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang (artikel 25h, vijfde lid Mw).

Vervolgens gaat de ACM in op het concrete geval en constateert dat de gemeente de activiteiten van Gemeentelijke Krediet Bank (GKB), voor zover deze zien op het bovenwettelijke deel budgetbeheer, beschermingsbewind en WNSP, heeft aangemerkt als activiteiten in het algemeen belang. Dit betekent, aldus de ACM, dat het aanbieden van de dienst beschermingsbewind is uitgezonderd van het toezicht van deze autoriteit.

Onderstaand het bericht van de ACM:

De ACM wijst handhavingsverzoek tegen de gemeente Groningen af
31-07-2018

Het Landelijk Overleg van Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren, de Vereniging van Wettelijke Vertegenwoordigers en Bewindvoerderskantoor De Vier Punten VOF hebben bij de ACM een handhavingsverzoek ingediend. Volgens hen overtreedt de gemeente Groningen de Wet Markt en Overheid bij het aanbieden van de dienst beschermingsbewind. De gemeente heeft in 2014 een besluit genomen om deze dienst in het algemeen belang uit te voeren. Daardoor valt deze activiteit niet onder het toezicht van de ACM op basis van de Wet Markt en Overheid. De ACM wijst het handhavingsverzoek daarom af.

Wet Markt en Overheid
De overheid mag producten en diensten aanbieden op een markt. Zij moet zich daarbij wel aan de regels houden. Die regels zijn er om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de overheid. De ACM ziet toe op die regels.

Documenten
ACM wijst handhavingsverzoek af tegen gemeente groningen (PDF – 307.51 KB)

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.] en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s