Inmiddels zag ik het artikel van Edwin de Jong over rekeninginformatiediensten, met veel aandacht voor de rekeninghouder die toestemming geeft voor toegang tot zijn rekeninggegevens, maar helemaal niets over de derden, wiens gegevens in de transacties zijn opgenomen. En ook niets over de mogelijkheid dat ondernemers rekeninginformatiediensten gebruiken en daarmee vertrouwelijke informatie over hun klanten prijs geven aan de rekeninginformatiedienstverleners.
Aanvulling 31 oktober 2018
De PSD2 trein rijdt vrolijk verder. Ik ben er niet aan toegekomen te bekijken welke gevolgen dit heeft voor de derden die mee getrokken kunnen worden bij anderen die gebruik maken van rekeninginformatiediensten. Enige publicaties:
- DNB, Registratie vrijgestelden onder PSD2, 31 oktober 2018
- DNB, Workshop cybersecurity onder PSD2, 31 oktober 2018
- Autoriteit Persoonsgegevens, AP geeft betaaldienstverleners uitleg over uitdrukkelijke toestemming PSD2, 18 oktober 2018
Aanvulling 11 december 2018
Omstreeks 10 december 2018 verscheen in het FD het artikel “Helft Nederlanders eerder bereid bij techbedrijf te bankieren dan bij de bank“, wat – als het waar is – volstrekt bizar is als we zien hoe techbedrijven als Apple en Google zich hebben misdragen (en zich nog misdragen).