PSD2 | voorlichtingscampagne najaar 2018

Uit het verslag van de vergadering van 16 mei 2018 van  het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) blijkt dat eind 2018 een voorlichtingscampagne zal worden gestart:

Voorlichtingscampagne PSD2 start eind 2018
Op verzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is DNB van plan om in het najaar van 2018 te starten met een voorlichtingscampagne voor consumenten en bedrijven om de bewustwording over de veranderingen in het betalingsverkeer door PSD2 (Payment Services Directive 2) te vergroten. Met de komst van PSD2 is het voor nieuwe en bestaande partijen mogelijk om consumenten nieuwe diensten aan te bieden, waarbij deze dienstverleners toegang krijgen tot de betaalrekening om betaaltransacties te genereren en/of rekeninginformatiediensten aan te bieden. Dit mag alleen gedaan worden als de dienstverlener een vergunning heeft gekregen van DNB en bovendien moet de consument hier expliciet toestemming voor hebben gegeven. Uit onderzoek van DNB is gebleken dat 94% van de consumenten nog niet van PSD2 heeft gehoord en over het algemeen terughoudend is om een derde partij toegang tot zijn of haar rekening te geven. De campagne heeft tot doel de consument bewust te maken van de nieuwe mogelijkheden die PSD2 heeft en het feit dat de consument zelf bepaalt of zij van deze mogelijkheden gebruik wil maken. Het MOB heeft verder besloten dat het mooi zou zijn als banken consumenten in mobiel bankieren apps en bij internetbankieren een overzicht bieden van de dienstverleners waaraan toestemming is verleend. Verder zal het MOB bij toegang tot de betaalrekening ook aandacht besteden aan de risico’s voor bedrijven.

Over de positie van de rekeninghouders die voorkomen in de transacties met personen die gebruik maken van rekeninginformatiediensten, wordt in het bericht niets gezegd.

Huidige informatie DNB

Op dit moment heeft DNB al een pagina met informatie over PSD2, daar blijkt uit dat rekeninginformatiedienst met toestemming negentig dagen toegang hebben tot alle betalingen van degene die toestemming geeft, met inbegrip van de gegevens van derden (wederpartijen bij de transacties):

Wat betekent het als ik toestemming geef voor toegang tot mijn rekening?
Als u toestemming geeft voor toegang tot uw rekening, kan een nieuw type betaalinstelling u nieuwe diensten aanbieden. Zij kan uw saldo checken, de bank opdracht geven namens u een betaling (overschrijving) te starten of informatie van uw betaalrekening verzamelen en u daarvan een overzicht aanbieden. Belangrijk is dat uw toestemming voor de betaalinitiatiedienst eenmalig is, tenzij u toestemming geeft voor een reeks van terugkerende betalingen aan dezelfde begunstigde. Uw toestemming voor de rekeninginformatiedienst is voor een periode van negentig dagen. Gedurende die periode kan de rekeninginformatiedienstverlener steeds uw rekening(en) benaderen. Zodoende kan de rekeninginformatiedienstverlener voortdurend het overzicht van uw betalingen en ontvangsten actualiseren. Na negentig dagen wordt u opnieuw gevraagd uitdrukkelijke toestemming te geven voor toegang tot uw rekening(en).

Ook hier ontbreekt de positie van de derde. In een andere vraag (Hoe geef ik toestemming voor toegang tot mijn rekening?) is vermeld dat op de toegang van de rekeninginformatiedienstverlener de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is en dat de regels nog moeten worden uitgewerkt:

Daarna vraagt de rekeninginformatiedienstverlener u om expliciete toestemming voor het gebruik van de gegevens. De eisen aan de wijze waarop de vraag gesteld wordt en de inhoud van de gevraagde toestemming zijn geregeld in de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Zij zullen nog door de toezichthouders worden uitgewerkt.

PSD2 is in Nederland nog niet ingegaan, aldus deze vraag en antwoord:

Wanneer gaat PSD2 in?
PSD2 moest op 13 januari 2018 omgezet zijn in nationale wetten, onder meer in het Burgerlijk Wetboek en de Wet op het financieel toezicht. De wetgeving in Nederland is echter vertraagd. De minister van Financiën verwacht dat PSD2 in Nederland in het voorjaar van 2018 is ingevoerd. Zodra PSD2 is ingevoerd in de Nederlandse wet, is zij in Nederland van kracht.

Uit de vragen en antwoorden blijkt niet dat rekeninginformatiedienstverleners worden gecontroleerd op het niet gebruiken van de rekeninginformatiegegevens voor andere doelen, zoals het analyseren van de gegevens van derden die daarin zijn opgenomen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s