Holding senior managers to account is a key component of effective regulation

De UK is ons lichtend voorbeeld als het om fraudecreatie en fraudebestrijding gaat. De FCA is sinds 26 juli jl. aan het consulteren over het aanpakken van het senior management in de verzekeringssector. Meer informatie staat in deze aankondiging: “Individual accountability – extending the Senior Managers and Certification Regime to insurers“. Het aansprakelijkheidsregime wordt afgekort tot ‘SM&CR’.

De aankondiging bevat mooie teksten, zoals: “We believe that holding individuals to account is a key component of effective regulation.“.

Het zou wel handig zijn als iedereen die tot ‘senior management’ wordt gebombardeerd (ik neem aan de statutair bestuurders en vele anderen) ook de bijpassende bevoegdheden binnen de onderneming krijgt (via dwingend recht). Lijkt me een goed ideetje voor de Nederlandse wetgever.

En overigens, het zou ook mooi zijn als de overheid zich zelf hield aan deviezen als “encourage a culture of staff at all levels taking personal responsibility for their actions” en “make sure firms and staff clearly understand and can demonstrate where responsibility lies“. En het zou goed zijn als bij slechte wetgeving en slecht politiek opereren “holding individuals to account zou gelden voor de mensen die daarbij betrokken zijn.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke sancties, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s