Een accountant die ook advocaat is

Wonderbaarlijk, het lijkt te kunnen bestaan, een accountant die ook advocaat is. Dat leid ik af uit een artikel op AccountancyVanmorgen over een uitspraak van de Accountantskamer. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door het fenomeen ‘accountant in business‘, waarvan ik niet begrijp waarom het nog bestaat.

Ik ben benieuwd of de Nederlandse Orde van Advocaten hier nog iets van gaat vinden.

Meer informatie:


Aanvulling 12 juli 2018
Op Accountancy Vanmorgen verscheen het artikel “Accountant moet als advocaat ook algemeen belang dienen“. Het artikel gaat over twee uitspraken, 1, 2. In de tweede uitspraak staat in de samenvatting op rechtspraak.nl:

Het College is van oordeel dat een accountant bij het innemen van civielrechtelijke standpunten in de hoedanigheid van advocaat ruimte toekomt in het presenteren van (feitelijke) stellingen en daarop gebaseerde argumenten. Die ruimte is echter niet onbegrensd. De grens wordt in ieder geval overschreden als de accountant, zoals appellant in de onderhavige procedure aanvoert, feitelijke gegevens presenteert of zaken voorstelt waarvan hij weet of behoort te weten dat deze onjuist zijn.

Dat is een norm die ook geldt voor advocaten die geen accountant zijn. Vervolgens vangt appellant bot, zo blijkt uit het vervolg van de samenvatting:

Appellant heeft onvoldoende onderbouwd dat betrokkene in haar brieven onwaarheden heeft gesteld. Een ter zitting bij het College geformuleerd nieuw verwijt wordt buiten beschouwing gelaten. Het hoger beroep is ongegrond.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.] en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s