Auditfile

Het klinkt alsof het iets met accountantscontrole te maken heeft, maar dat is niet het geval. De ‘auditfile‘ is een vanuit de boekhouding gegenereerd bestand, dat bestemd is voor de fiscus. De fiscus gebruikt het bestand voor de controle.

Het bestand heeft een gestandaardiseerd formaat ( ‘format’), waarvan de achtergrond door de belastingdienst als volgt wordt beschreven:

De oorspronkelijke Auditfile is in 1999 op verzoek van de Belastingdienst in boekhoudpakketten opgenomen in ASCII-formaat. Op basis van deze oorspronkelijke Auditfile is in 2002 een XML-versie van de Auditfile ontwikkeld: XML Auditfile Financieel. XML (eXtended Markup Language) is een mondiale standaard voor onder andere de uitwisseling van gegevens tussen softwarepakketten. De XML-versie is ontwikkeld door het XML-platform. Dit platform is een samenwerking van de SRA (samenwerkende registeraccountants & accountants-administratieconsulenten) met softwareleveranciers en de Belastingdienst.

Door het opnemen van XML Auditfile Financieel in de softwarepakketten kunnen gegevens van het ene naar het andere softwarepakket worden overgebracht. Bijvoorbeeld van het boekhoudpakket van een ondernemer naar het jaarwerkpakket van de accountant en vandaar uit naar het aangiftepakket om de winstaangifte op te maken. Hierdoor wordt het tijdrovende, handmatig overnemen van gegevens voorkomen. De werkzaamheden in de keten van boekhouding tot aangifte worden hierdoor geoptimaliseerd. Dit resulteert in vermindering van administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Volgens de belastingdienst biedt de auditfile de volgend voordelen:

De Auditfile biedt de volgende voordelen:
– Gebruik van het bestand kan een aanzienlijke tijdsbesparing en dus kostenbesparing opleveren bij controles, voor uzelf, voor uw accountant of fiscaal adviseur en voor de Belastingdienst. Uw bestand is immers direct toegankelijk voor de controlemedewerker van de Belastingdienst.
– Het bestand is eenvoudig te gebruiken.
– Uw accountant of fiscaal adviseur kan het bestand ook gebruiken voor een interne controle of analyse van uw gegevens.
– U kunt het bestand zelf bekijken met de Auditfileviewer.
– U kunt het bestand ook gebruiken in een ander financieel pakket of systeem.

Bron: de brochure over belastingcontrole met de auditfile.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s