Adresboekjatten mag niet in Duitsland

Al eerder signaleerde ik dat het door IT-bedrijven als Facebook en LinkedIn heel gewoon wordt gevonden dat alle gegevens uit de adresboeken uit de apparaten van de gebruikers (zoals smartphones en tablets) worden overgehaald naar die IT-bedrijven, zonder dat de mensen wiens gegevens in die adresboeken staan toestemming hebben gegeven. Ook allerlei apps proberen in te breken in het adresboek, soms zelfs zonder toestemming van de gebruiker.

Onlangs werd een uitspraak van een Duitse rechter bekend waarin het gebruik door een kind van een smartphone met een WhatsApp programma aan bod kwam, maar waarin volgens de artikelen die ik er over las een algemene regel over het aan het IT-bedrijf verschaffen van contactgegevens is opgenomen. In Die Zeit wordt die regel als volgt samengevat:

Wer über WhatsApp die Telefonnummern seiner Kontakte automatisch an das Unternehmen weiterleitet, ohne die Betroffenen vorher um Erlaubnis zu fragen, begeht eine Rechtsverletzung.

Dat is interessant én heel logisch.

Bovendien hebben veel apps niet het complete adresboek nodig maar is voldoende dat de gebruiker aangeeft met welke andere gebruikers het via de app contact wil hebben. Een goed voorbeeld van privacy-by-design en dataminimalisatie.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s