Trappenburg: “Politici en beleidsmakers die zelf geen last hebben van menselijke feilbaarheid en kwetsbaarheid moeten zich gaan verdiepen in de natuur van gewone mensen”

Margo Trappenburg schreef een artikel naar aanleiding van het WRR rapport ‘Weten is nog geen doen‘. Daarin zegt zij dat het rapport een realistisch perspectief op menselijke zelfredzaamheid geeft en dat de beleidsmakers bij de overheid er veel van kunnen leren:

We konden er uit leren dat mensen vaak slordig zijn, fouten en foutjes maken, minder goed nadenken als ze verdriet hebben of gestresst zijn, en dikwijls onvoldoende doorzettingsvermogen hebben. Mensen weten wel wat goed voor ze is, maar ze doen het niet altijd. Het allerfijnst waren de slothoofdstukken, want daarin werd onthuld dat het hier niet gaat om afwijkingen waarmee een deel van de bevolking worstelt (zoals ADHD, dyslexie of dyscalculie). Feilbaarheid, onvermogen en wilszwakte zijn algemeen menselijke eigenschappen waar de meeste burgers mee behept zijn. Het is normaal om zo te zijn. We hoeven het van de WRR ook niet af te leren, want deze eigenschappen zijn maar heel beperkt maakbaar. Politici en beleidsmakers die zelf geen last hebben van menselijke feilbaarheid en kwetsbaarheid moeten zich gaan verdiepen in de natuur van gewone mensen, om te voorkomen dat beleid wordt gemaakt voor superburgers. Een soort cursus realiteitszin.

Kijk, dat is verstandig. Zij nodigt de beleidsmakers uit er hun voordeel mee te doen.

Het doet denken aan de vele commentaren van de Nationale Ombudsman op de digitaliseringsdrift van de Nederlandse overheid. En aan de doorgeslagen naleefverplichtingen in de financiële sector, waarover Jaap Winter verzuchtte dat we de mens zijn kwijt geraakt.

Meer informatie:

Artikelen op dit blog:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s