Rechtsbescherming in het financiële recht | accountants

Het financiële recht dijt enorm snel uit en creëert een grote hoeveelheid regels.
Één van de beroepsgroepen die hiermee te maken krijgt, is de beroepsgroep van de accountants.
Vandaag is een brief bekend gemaakt waarin de accountantsregelgeving wordt besproken en waarin de rechtsbescherming aan de orde komt. Dit is interessant voor iedereen in de financiële sector.

De centrale vraag die door uw Kamer aan de orde is gesteld, is of de rechtsbescherming van accountants en accountantsorganisaties op dit moment lacunes vertoont. In dit verband is aandacht gevraagd voor de wijze waarop de rechter besluiten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toetst. Daarnaast is gesproken over de gevolgen van het gebruik van de zorgplichtbepalingen en andere “open normen” in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en de wijze waarop de AFM toezicht houdt op de accountancysector.[2] Hierna zal op deze thema’s worden ingegaan. Op verzoek van uw Kamer zal de wijze waarop de rechtsbescherming van accountants en accountantsorganisaties in Nederland is vormgegeven ook globaal worden vergeleken met andere landen en sectoren.

[2] Tijdens een eerder algemeen overleg is door kamerleden ook gewezen op (de gevolgen van) het gebruik van “informeel toezicht” door de AFM: zie Kamerstukken II, 2015/16, 33 977, nr. 5.

Verplicht leesvoer!
De brief is ook als pdf op dit weblog terug te vinden.

NB Wat overigens niet wil zeggen dat ik het er mee eens ben.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuurlijke sancties, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s