Grondrechten in een pluriforme samenleving en de bestrijding van buitenlandse financiering van “religieuze instellingen”

Bij de tweede kamer is sinds 2004 een dossier in behandeling onder de titel “Grondrechten in een pluriforme samenleving”.

2004

Dit dossier is door de toenmalige Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties gestart met een nota. Volgens de inhoudsopgave gaat de nota over “de pluriformiteit van de samenleving als maatschappelijke achtergrond van de commotie die de afgelopen tijd in de samenleving heeft bestaan“.

Vervolgens wordt “stil gestaan bij de waarden van de democratische rechtsstaat, tolerantie en scheiding van kerk en staat, die een richtsnoer bieden bij de beoordeling van enkele maatschappelijke vraagstukken” en staat er:

Naar aanleiding van deze vraagstukken wordt de vraag opgeworpen of er, en zo ja welke, grondrechtendilemma’s in het geding zijn. Tot slot zullen handvatten worden aangedragen en waar mogelijk een aanzet worden gegeven voor het accentueren of (nader) ontwikkelen van beleidsinstrumenten (…)

2017

Inmiddels zijn we dertien jaar verder.

Het dossier uit 2004 bestaat in 2017 nog steeds maar gaat niet meer over grondrechten. In recente documenten (nummers 40 tot en met 56) lijkt het onderwerp te zijn versmald tot de buitenlandse financiering van islamitische instellingen (in sommige titels aangeduid als “religieuze” instellingen).

Of die versmalling terecht is vraag ik me af, tenslotte heeft de Nederlandse samenleving meer problemen, zoals buitenlandse financiering van allerlei andere groeperingen (inclusief politieke partijen), onaangename vormen van vandalisme en het opkomen van gewelddadige rechts-radicale groeperingen (in Nederland is het daarover angstvallig stil, anders dan Duitsland).

Grondrechten?

Het laatste document in dit dossier, een brief van vijf ministers met nummer 56, heeft in het geheel niets met grondrechten te maken, maar alles met de bestrijding van buitenlandse inmenging van een heel specifieke soort (zo komt de bestrijding van terrorismefinanciering uitgebreid aan de orde).

Dus verzoek ik de auteurs van de brief vriendelijk doch dringend om de naam van dit dossier aan te passen.
Verder lijkt het me goed dat er door de auteurs over de grondrechtelijkheid van de inhoud van de brief nog eens goed wordt nagedacht.

Meer informatie:

PS Aan het lezen van alle documenten in dit dossier ben ik niet toegekomen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s