Als eerder schreef ik “Is de overheid de grootste cybersecurity bedreiging voor de burger?“. Degenen die dat een interessant onderwerp vinden, raad ik aan het artikel te lezen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van 19 juli jl. voor De Correspondent, “Deze wetenschappers luiden de noodklok: Big Data heeft een tegenmacht nodig“.
Intro:
De overheid gaat erbarmelijk om met de privégegevens van Nederlanders, concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid al in 2011 in een schokkend rapport. Twee auteurs van dat rapport stellen nu vast: niet alleen begrijpen politici de privacygevaren niet, ze maken ze alleen maar groter.
In het artikel komen Dennis Broeders en Corien Prins aan het woord, beiden experts op het gebied van IT-gebruik door de overheid.
Ondanks deze tegengeluiden dendert de big data machine verder. Voorbeelden:
- Themanummers Justitiële Verkenningen over gebruik big data door de overheid Nieuwe technologieën in opsporing en veiligheidszorg, JV 2016, nr. 3; Vernieuwende onderzoeksmethoden, JV 2016, nr. 1.
- Het jaarcongres Tijdschrift voor de Politie, november 2016, onder meer over ‘innovatie’ in de opsporing door middel van toepassing van big data (en analyse daarop).