Notariaat vraagt om ruimere inzage overheidsbronnen inzake rechtspersonen

Uit een bericht van de beroepsorganisatie van notarissen KNB van 8 maart jl. blijkt dat notarissen verwachten een betere bijdrage aan fraudebestrijding te kunnen leveren als zij meer gegevens uit overheidsbronnen kunnen halen. Daarbij gaat het niet alleen om het handelsregister (zoeken op natuurlijke personen; wat overigens dacht ik bij handelsregister-klonen wel kan). Ook wil het KNB dat het notariaat toegang krijgt tot informatie die wordt verzameld door het ministerie van veiligeheid (Dienst Justis).

Dat opent wel de discussie of andere ‘poortwachters’ van de fraudebestrijding, zoals banken, advocaten en accountants dan ook dergelijke toegang moeten krijgen.

Hierna volgt de tekst van het bericht.

Notariaat kan fraude beter voorkomen door ruimere inzage Handelsregister
08-03-2016

Het notariaat kan meer bijdragen aan de voorkoming en bestrijding van misbruik van rechtspersonen als het toegang krijgt tot meer bronnen. Denk hierbij aan inzage in of toetsing aan het RADAR-systeem van Dienst Justis en kunnen zoeken op natuurlijke personen in het Handelsregister. Dit schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aan de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer. Op 17 maart praat de Kamer over fraude.

‘Het notariaat vervult een belangrijke poortwachtersrol bij de oprichting van rechtspersonen en aandelenoverdrachten’, zo schrijft de KNB aan de Kamer. De notaris is op grond van de Wet op het notarisambt (Wna) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht een uitvoerig cliëntenonderzoek te doen. Verder moet hij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland) informeren als sprake is van een ongebruikelijke transactie. En de notaris moet zijn dienst weigeren als naar zijn redelijke overtuiging of vermoeden sprake is van fraude.

Bestuursverbod
Binnen het project ‘barrièremodel faillissementsfraude’ is de KNB al met het ministerie van Veiligheid en Justitie in gesprek over verruiming van de mogelijkheden die de notaris kunnen ondersteunen in zijn rol van poortwachter. Dit om als notariaat nog meer te kunnen bijdragen aan de voorkoming en bestrijding van misbruik van rechtspersonen. De KNB heeft daarom ook gepleit voor snelle invoering van een civielrechtelijk bestuursverbod voor bestuurders van rechtspersonen die zich schuldig hebben gemaakt aan frauduleuze activiteiten. Het wetsvoorstel tot invoering hiervan ligt bij de Eerste Kamer. Ook het centraal aandeelhoudersregister (CAHR) is een belangrijk hulpmiddel bij de voorkoming en bestrijding van financieel-economische criminaliteit. De beroepsorganisatie vindt het dan ook jammer dat dit effectieve middel om misbruik van rechtspersonen te voorkomen en te bestrijden voorlopig onbenut wordt gelaten

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s