Nationale Ombudsman: Kamer van Koophandel eist in strijd met privacy een kopie paspoort bij inschrijving in handelsregister

Uit een bericht op de site van de Nationale Ombudsman blijkt dat deze onlangs heeft geoordeeld dat de Kamer van Koophandel in strijd met de wet handelt door een kopie van het paspoort te maken:

Kamer van Koophandel Utrecht eist in strijd met privacy een kopie paspoort bij inschrijving in Handelsregister

Verzoeker klaagt erover dat de Kamer van Koophandel hem niet wil inschrijven in het Handelsregister zonder een kopie van zijn paspoort af te staan. Volgens hem is dit geen wettelijk vereiste en is het ook niet nodig omdat zijn identiteit met zijn persoonlijk bezoek en het daarbij tonen van zijn paspoort voldoende is aangetoond.
De Kamer van Koophandel acht opslag van een kopie van het paspoort bij de inschrijving in het Handelsregister noodzakelijk. De Kamer van Koophandel moet controleren of de identiteit van de in te schrijven personen juist is. Met de opslag van een kopie van het paspoort kan (achteraf) aangetoond worden dat aan de wettelijke controleplicht is voldaan. Volgens de kamer van Koophandel is het maken en het bewaren van een kopie van het paspoort niet bij wet verboden.
Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat de overheid de grondrechten van haar burgers respecteert. Een van die grondrechten is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Dit vereiste brengt mee dat de overheid bij het vastleggen en verwerken van persoonsgegevens de regels van de privacywetgeving naleeft voor zover deze van toepassing zijn. Deze regels zijn onder meer in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vastgelegd.
Uit de Wbp volgt dat het in beginsel verboden is om een kopie van het paspoort te maken. Het paspoort bevat namelijk gegevens omtrent het ras en deze bijzondere persoonsgegevens mogen in beginsel niet worden verwerkt. De in de wet opgenomen uitzonderingen op dit verbod doen zich naar het oordeel van de Nationale ombudsman in dit geval niet voor. Anders dan de Kamer van Koophandel heeft betoogd, is het bewaren van een kopie van een paspoort bij inschrijving in het Handelsregister dan ook bij wet verboden. De Kamer van Koophandel heeft, toen verzoeker zich wilde inschrijven in het Handelsregister, ten onrechte afgifte van een kopie van zijn paspoort geëist.
De conclusie is dat de Kamer van Koophandel het grondrecht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer onvoldoende gerespecteerd heeft. De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.

Vindplaats bericht: hier

Dit bericht is ook op het weblog Modernisering ondernemingsrecht gepubliceerd

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Rechtspersonenrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s