Overal robots – passen wij ons aan? | ‘Goede afspraken maken over gezichtsherkenning’ | het recht en de nieuwe digitale wereld

Het Rathenau Instituut publiceert artikelen en rapporten die ook juridisch relevant zijn. Immers, er is tegenwicht nodig tegen de nieuwe digitale machten. Mij lijkt dat er ook juridisch tegenwicht moet komen.

Robotisering

Op 29 mei jl. verscheen op de site van Rathenau het artikel ‘Oppassen dat we zelf geen robots worden‘ met als subtitel ‘Gaat het robotvriendelijk maken van onze wereld ten koste van de mens?’ Het artikel betreft een interview met Rinie van Est, medewerker van het Rathenau Instituut. Volgens Van Est bevinden we ons op een kantelpunt: ‘De laatste vijf, tien jaar, zijn we gewend geraakt aan het weggeven van onze sociale gegevens. Nu komen we op een punt dat we ook onze biologische gegevens weggeven.

Op 9 juli jl. verscheen een artikel over het relatiemagazine Flux over de rol van robots in de nieuwe samenleving. De pakkende subtitel ‘Overal Robots – Passen wij ons aan?‘.

Gezichts- en emotieherkenning

Onder de titel ‘Goede afspraken maken over gezichtsherkenning‘ verscheen op 14 juli jl. een bericht over de snel groeiende gezichts- en emotieherkenningstechnologie, die er voor zorgt dat een groeiende hoeveelheid persoonsgegevens worden verzameld door zowel kleine partijen (de voetbalvereniging, die de gegevens misschien ‘deelt’ met de softwareleverancier) als grote partijen (Facebook, Google, Apple). Intro Rathenau over de publicatie:

Dicht op de huid: Rathenau Instituut

Verbeterde camera’s, slimmere software en grotere databases maken gezichts- en emotieherkenningstechnologie steeds preciezer. Steeds meer instanties, bedrijven en particulieren maken gebruik van de nieuwe mogelijkheden die deze verbeteringen bieden. Opsporingsdiensten kunnen bijvoorbeeld beter criminelen op straat herkennen. Aanbieders van sociale media kunnen automatisch hun gebruikers identificeren.

Maar wat betekent de inzet van deze technologie voor de maatschappij? Wat valt er uit de intieme gegevens uit ons gezicht af te lezen? Kunnen we nog anoniem over straat? Welke diensten worden op basis van deze technologie aangeboden en wat zijn de gevolgen voor verschillende groepen burgers als leeftijd, sekse en etniciteit automatisch uitgelezen worden?
In Dicht op de huid verkent het Rathenau Instituut de ontwikkeling van gezichts- en emotieherkenning en de mogelijke maatschappelijke betekenis ervan. Door verbeteringen in de techniek nemen de reikwijdte en de mogelijke impact voor de maatschappij snel toe. Hoe zorgen we ervoor dat deze technologie ons niet te dicht op de huid komt?

Meer informatie over gezichtsherkenning:

Aanvulling 8 december 2015

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft op 8 december 2015 bekend gemaakt dat een publicatie is tot stand gekomen onder de titel “De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk”. Zie voor de aankondiging deze pagina, de publicatie kan als pdf-bestand worden gedownload, er is ook een Engelstalige versie.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s