“Dreigingsniveau”: waar is het goed voor?

Elke keer als de overheid van die ‘dreigingsniveau‘ berichten uitbrengt, vraag ik me weer af waar dat allemaal goed voor is. We leven in een gevaarlijke tijd en hoewel digitale en technische dingen ook leuk kunnen zijn, leveren ze ook toenemende risico’s voor goedwillende burgers en bedrijven op. En dan hebben we het nog niet over alle oorlogsgebieden op de aardbol waar mensen elkaar en de economie kort en klein slaan. Dat soort volk weet de techniek ook goed in te zetten.

Op 7 april jl. verscheen weer eens zo’n dreigingsbericht, met de opwekkende titel “Dreigingsniveau terrorisme gehandhaafd op ‘substantieel’“. Die titel en de eerste volzin suggereren dat er iets gemeten is, waaraan vervolgens een wetenschappelijke kwalificatie kan worden gehangen. Als je na de eerste volzin verder leest, zie je dat er helemaal niets is gemeten en dat er alleen wordt gesproken over de terroristische waan van de dag. Het is een vage tekst, met veel jihadisme er in, net alsof dat er geen andere terreurdreigingen zijn.

Ik vermoed dat dit soort berichten alleen voor de Bühne bedoeld is en dat de strekking eigenlijk is dat wordt verteld hoe goed de Nederlandse overheid bezig is. Als dat de bedoeling is, houd dan eens op met teksten waarmee wordt gesuggereerd dat er iets is ‘gemeten’. Dus weg met het ‘dreigingsniveau‘!


Aanvulling 18 juli 2016

Christiaan Weijts schreef onder de titel “De natte vinger van de terreurwichelaar” een artikel dat op 13 juli jl. op de NRC site werd gepubliceerd.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Strafrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s