De burger moet fraude voorkomen maar de bank en het incassobureau bellen anoniem

Wat ik opmerkelijk blijf vinden: de burger moet van alles doen om fraude te voorkomen, maar banken, incassobureaus en diverse andere bedrijven en instellingen bellen anoniem.

Het is onbegrijpelijk dat er in deze digitale tijden nog steeds geen methode is ontwikkeld om te verifiëren of je als burger echt wordt gebeld door die medewerker van de bank. Dat die persoon die belt allerlei informatie over jou heeft, wil immers niet betekenen dat het geen fraudeur is.

Vandaag werd ik weer eens anoniem gebeld, nl. op mijn mobiele telefoon. Het was een man die zich uitgaf als medewerker van DAS Incasso en die op zoek was naar de vorige eigenaar van het mobiele nummer dat ik heb. Het was dus niet voor mij, maar ik blijf het vreemd vinden, die anoniem bellende bedrijven en instellingen.

Wordt het misschien eens tijd dat anoniem bellen wordt verboden voor overheidsinstanties, banken en verzekeringsmaatschappijen? En voor een wettelijke verplichting om een systeem te hebben aan de hand waarvan de burger kan verifiëren of hij wel echt van doen heeft met de belastingdienst, de bank of de deurwaarder?

Want ondanks alle verhalen over bestrijding van fraude, zoals phishing lijken overheid en bedrijven niet zelf op dit idee te kunnen komen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s