Telco’s faciliteren identiteitsfraude en worden niet gestraft

Op 3 april jl. verscheen een bijzonder bericht op de website van het Openbaar Ministerie (OM). Niet bijzonder omdat het over strafvervolging wegens identiteitsfraude gaat. Dergelijke soorten van fraude zullen steeds vaker voorkomen, zeker nu het door zowel de overheid als door ondernemingen zo gemakkelijk wordt gemaakt. Nee, bijzonder aan het artikel is dat het OM schrijft:

Bestaande klanten worden gedupeerd, omdat zij geen nieuwe telefoon meer kunnen krijgen en ze vast zitten aan de door verdachte afgesloten verlenging van het abonnement.

Kennelijk betekent dit dat de bestaande praktijk van telecomproviders om het identiteitsfraudeurs op allerlei manieren makkelijk te maken door de overheid wordt getolereerd. Nog erger: het lijkt er op dat die bestaande klanten vast zitten aan handelingen die door de fraudeur zijn verricht.
Mij lijkt dat de telecomprovider ook straf moet krijgen en de schade van gedupeerde abonnees moet vergoeden. Een mooie forfaitaire boete wegens immateriële schade van de gedupeerden lijkt me hier op zijn plaats, als een mooie vorm van ‘nudging’ richting telecomproviders.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s