Hoe lang kunnen we als advocaat nog bellen met een ‘smartphone’

ICT-security staat niet op het netvlies van een gemiddelde advocaat. Terwijl we toch met vertrouwelijke gegevens te maken hebben, die van cliënten, wederpartijen, betrokken derden.
De realiteit is nog steeds dat de meeste smartphones onveilig zijn, wat wil zeggen dat via die smartphones allerlei vertrouwelijke (contact- en andere)gegevens bij derden terecht komen.

Vragen:
[1] Wordt het tijd om de smartphone niet meer zakelijk te gebruiken, zie dit bericht.
[2] Wordt het tijd voor een keuringsdienst die door advocaten te gebruiken apparaten en software gaat testen, vgl. het KNB initiatief www.rechtszekerheiddigitaal.nl

De bovenstaande tekst heb ik op 9 december jl. in de LinkedIn groep van de Nederlandse Orde van Advocaten gezet. Uiteraard kan er ook via dit blog worden gereageerd.

Keuringsdienst van IT-Waren moet transparantie afdwingen

Lees in dit verband ook het goede artikel van Jan Matto (IT-auditor en -adviseur), “Keuringsdienst van IT-Waren moet transparantie afdwingen” op het Mazars weblog Van Kennis naar Kansen. Jan schrijft onder meer:

Wie een fopspeen op de markt wil brengen moet voldoen aan allerlei strenge eisen. Aan het uitbrengen van een stuk software worden nauwelijks voorwaarden gesteld. Dat de huidige wet- en regelgeving zich vooral richt op aansprakelijkheid en procedurele afspraken en niet op de architectuur en inrichting van systemen, vind ik onbegrijpelijk en niet van deze tijd.

Ik ben het daar helemaal mee eens.

Aanvulling 8 januari 2015

De discussie die ik in de LinkedIn groep van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) ben gestart “Hoe lang kunnen we als advocaat nog bellen met een ‘smartphone’“, heeft de nodige reacties opgeleverd. Diverse advocaten vragen zich af hoe lang we nog veilig van digitale apparatuur gebruik kunnen maken. De NOVA laat vandaag in een bericht het volgende weten:

Dit is uiteraard een heel actuele en interessante discussie, die ook zeker de aandacht van de Orde heeft. Op dit moment werken wij aan een format voor ‘tips &t tricks’ op het gebied van encryptie, cloudopslag, social media etc. Ook bereiden wij een platform Innovatie en ICT voor, dat gevraagd en ongevraagd advies kan uitbrengen over onder meer IT-security. De verwachting is dat beide initiatieven in de eerste helft van 2015 gereed zijn om naar buiten te brengen. Wordt vervolgd, dus.

Aanvulling 28 januari 2015

Op de site van het Advocatenblad verscheen op 21 januari jl. een artikel van Peter Louwerse, “Smartphone: zakelijk en privé scheiden”, waarin hij verslag uitbrengt van een gesprek met Christian Prickaerts van cybersecuritybedrijf Fox-IT. Degenen voor wie een smartphone een bestanddeel van de beloning is, zullen daar niet blij mee zijn.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s