Jonge VAR 12 december 2014: privacy en security in het bestuursrecht

De rijksoverheid hanteert nog steeds het onveilige inlogsysteem van DigiD (inlognaam en wachtwoord) en er is geen zicht op vervanging op korte termijn van dit onveilige systeem. De overheid heeft allerlei digitaliseringsplannen, waarbij de vraag rijst of dat wel verstandig is als de ICT op dit moment niet op orde is.

Het onderwerp van de vergadering van de Jonge VAR (onderdeel van de VAR Vereniging voor bestuursrecht) op 12 december a.s., ‘Privacy in het bestuursrecht‘, is daarom zeer actueel, al had het onderwerp beter ‘Privacy & security in het bestuursrecht’ kunnen heten.

Onderstaand tekst uit de uitnodiging:

De technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia, die elkaar in rap tempo opvolgen, brengen allerlei vragen omtrent privacy met zich. Grote technologiebedrijven uit Silicon Valley zouden meer over onze keuzes en voorkeuren weten dan dat wijzelf (bewust) doen. Daarnaast worden vraagtekens gezet bij de mate waarin overheidshandelen ‘privacy-proof’ is. Waar technologische ontwikkelingen aan de ene kant bij kunnen dragen aan een efficiëntere overheid, bestaat aan de andere kant het gevaar dat gegevens over burgers worden verzameld en gecombineerd in een mate die verder gaat dan noodzakelijk is voor de desbetreffende overheidstaak.
Bij discussies over privacy is niet zozeer het probleem dat men niet bekend is met de privacyregelgeving, maar dat onduidelijk is welke implicaties deze regels voor (onder meer) overheidsinstanties hebben. De betekenis van het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer is sterk context-afhankelijk en privacyregelgeving staat vaak vol met open begrippen die in een specifiek geval invulling moeten krijgen.
De preadviseurs van de Jonge VAR 2014 zijn in deze leemte gesprongen. Zij laten met betrekking tot drie bestuursrechtelijke onderwerpen waar veel privacyvragen spelen zien welke mogelijkheden en beperkingen de privacyregelgeving met zich brengt. De preadviezen variëren van fundamentele vragen over big data tot gegevensverstrekking door bestuursorganen aan buitenlandse counterparts. Ook de verstrekking van gegevens binnen verschillende nationale samenwerkingsverbanden komt aan bod:
– Marte van Graafeiland en Nina Bontje (Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn): Grensoverschrijdende gegevensuitwisseling en privacy
– Arjan de Jong (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties): Big Data – Fundamentele rechten in een fundamenteel veranderende wereld
– Mohammed Belhaj en Sultan Gün (gemeente Amsterdam): Veiligheid en privacy: een oneindig labyrint

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s