Wwft gaat opnieuw wijzigen | consultatie Wijzigingswet financiële markten 2016

Vroeger veranderde alleen de belastingwetgeving ieder jaar. Tegenwoordig gebeurt met het financiële recht hetzelfde. Één van die snel veranderende wetten is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), een voor een groot deel van de Nederlandse ondernemers zeer belangrijke wet.

Blijkens de op 26 juni jl. gestarte internetconsultatie Wijzigingswet financiële markten 2016, zal de Wwft opnieuw gaan wijzigen. De wijzigingen betreffen:

  • de definitie van aan- en verkopen van ondernemingen, volgens het voorstel wordt dat “het aan- of verkopen van aandelen in, of het geheel of gedeeltelijk aan- of verkopen dan wel overnemen van vennootschappen, rechtspersonen of soortgelijke lichamen als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen
  • een nieuw hoofdstuk over kennisgeving van ongebruikelijk vervoer van liquide middelen, goud, edele metalen of edelstenen;
  • wijziging Wet op de kansspelen zodat de toezichthouder de kosten van het Wwft toezicht kan doorberekenen aan kansspelondernemingen.

Ongebruikelijk vervoer van liquide middelen, goud, edele metalen of edelstenen

In het nieuwe hoofdstuk worden bevoegdheden voor de douane gecreëerd om informatie op te vragen bij “een ieder die direct of indirect betrokken” is bij het vervoer van deze categorieën zaken. In lid 1 van artikel 23c van het voorstel staat:

Een ieder die direct of indirect betrokken is bij vervoer van liquide middelen, goud, edele metalen of edelstenen, verstrekt desgevraagd aan de inspecteur binnen een door de inspecteur te stellen redelijke termijn, de gegevens die de inspecteur nodig oordeelt om te bepalen of sprake is van ongebruikelijk vervoer van liquide middelen, goud, edele metalen of edelstenen.

Meer informatie

De consultatie:

Wwft in het algemeen:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s