Ook voor accountants geldt de Wwft

Onder de kop “NBA: Accountants moeten ongebruikelijke transacties blijven melden” staat op de site van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants een bericht over de Wwft-meldplicht van accountants. Bijzonder is dat het artikel begint met “De NBA vindt dat beroepsbeoefenaren ongebruikelijke transacties moeten blijven melden wanneer zij aanleiding hebben om te veronderstellen dat sprake is van witwassen.” Is er iemand die dat niet vindt dan? Het staat gewoon in de wet (Wwft) dat ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld.

De eerste alinea’s van het bericht van de NBA suggereren dat er op iets of iemand wordt gereageerd, wie dat is staat er niet bij:

De NBA vindt dat beroepsbeoefenaren ongebruikelijke transacties moeten blijven melden wanneer zij aanleiding hebben om te veronderstellen dat sprake is van witwassen.
NBA deelt deze mening met de NOB en de RB met wie de Richtsnoeren voor de interpretatie van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme (WWFT) zijn uitgebracht.
Accountants met beroepsactiviteiten voor derden vallen onder de WWFT. Om ongebruikelijke transacties te melden en zo de meldplicht na te leven is het niet aan de beroepsoefenaar na te gaan of de ongebruikelijke transactie voldoet aan de omschrijving van het delict witwassen, laat staan na te gaan of witwassen juridisch waterdicht te bewijzen is.

Vervolgens besteedt de NBA aandacht een het informatieblad van FIU-Nederland en het Openbaar Ministerie, waarin het Openbaar Ministerie uitleg geeft over het begrip “witwassen” als het gaat om het voorhanden hebben van uit eigen misdrijf afkomstige gelden. Zie over en naar aanleiding van dit informatieblad mijn eerdere artikel.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s