Barkhuysen: het is zaak dat er een herijking gaat plaatsvinden van het stelsel van rechtswaarborgen bij bestuurlijke sancties

In een artikel van 20 januari jl. op NJBlog bepleit Tom Barkhuysen herijking van het het stelsel van rechtswaarborgen rondom bestuurlijke sancties. Hij is van mening dat de vraag of een sanctie al dan niet bestraffend is, niet meer doorslaggevend zou moeten zijn. Naarmate een sanctie zwaarder ingrijpt in de (eigendomsrechtelijk beschermde) belangen van betrokkene zou de rechter kritischer moeten toetsen en zouden er meer rechtswaarborgen van toepassing moeten zijn. Barkhuysen eindigt met de opmerking dat de legitimiteit van ons sanctiestelsel op het spel staat als er geen aandacht wordt besteed aan een evenwichtige rechtsbescherming tegen sancties door de overheid.

Een terecht pleidooi, in deze tijd waarin het arsenaal aan bestuursrechtelijke sancties aanzienlijk is toegenomen en in het bestuursrecht steeds vaker wordt gekozen voor risicoaansprakelijkheid.

Dit interessante onderwerp komt ongetwijfeld dit jaar aan de orde bij de VAR Vereniging voor bestuursrecht.

23 mei | jaarvergadering VAR over het bestuursstrafrecht

Noteer alvast in de agenda dat op 23 mei 2014 de jaarvergadering van de VAR Vereniging voor bestuursrecht plaats vindt met als onderwerp bestuursstrafrecht. Preadviseurs zijn: Karianne Albers (OU), Christien Saris (Stibbe advocaten) en Michiel van Emmerik (universiteit Leiden), Frans-Jozef Haas (raadsheer belastingkamer Hof Amsterdam). Meer informatie bij de vereniging.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuursrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s