Strakkere regels belastingterugbetaling, toeslagen betaling en cessie vorderingen op de fiscus

LET OP! Door allerlei wijzigingen is de inhoud van het artikel grotendeels achterhaald, zie de berichten met tag “eenbankrekening”

Onder deze titel verscheen mijn artikel over de nieuwe betalingsregels in het tijdschrift AccountancyNieuws. Het artikel kan hier als pdf-bestand worden gedownload.
Een iets kortere versie van het artikel stond al eerder op de AccountancyNieuws website.

Over dit onderwerp verscheen al eerder een artikel op dit weblog.

Aanvulling 13 februari 2014
Onlangs is in de uitvoeringsregelingen een nieuwe uitzondering toegevoegd op het 1bankrekeningsysteem, zie dit besluit. Het gaat om schuldsaneringssituaties. Het besluit spreekt over:

c. van een derde die:
1°. een subsidiebeschikking heeft ontvangen van een gemeente dan wel een contract heeft met een zorgkantoor voor het leveren van zorg in natura ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten; en
2°. voldoet aan de norm NEN-ISO 9001;
voor zover de uitbetaling plaatsvindt in het kader van de uitvoering van een schuldregelingsovereenkomst in de zin van de Gedragscode Schuldregeling of een overeenkomst tot budgetbeheer in de zin van de Gedragscode Budgetbeheer of overeenkomsten met dezelfde strekking

Aanvulling 28 april 2014
Zie over de nadelen van de toeslagenwetgeving de interessante fraude notitie van het Openbaar Ministerie van augustus 2013, waarin onder meer wordt geconstateerd dat de nieuwe toeslagenwetgeving van de rijksoverheid en privatisering van overheidstaken ruime gelegenheden heeft geboden aan fraudeurs.

Aanvulling 9 september 2014
Op 8 september 2014 heeft de rijksoverheid bekend gemaakt dat er met betrekking tot betaling van btw uitzonderingen worden gemaakt:

Goedkeuring voor uitbetaling geblokkeerde teruggaven omzetbelasting
Nieuwsbericht | 08-09-2014

Ondernemers die door de invoering van de maatregel één bankrekeningnummer moeten wachten op de uitbetaling van omzetbelasting, kunnen vanaf 9 september gebruik maken van een goedkeuring. De omzetbelasting kan dan onder voorwaarden worden uitbetaald op een ander bankrekeningnummer dan die van de ondernemer zelf. Staatssecretaris Wiebes van Financiën maakte dat bekend in een besluit.

Sinds 1 december 2013 betaalt de Belastingdienst belastingteruggaven en toeslagen alleen nog uit op een bankrekeningnummer dat op naam staat van de rechthebbende. In de praktijk kon dat voor ondernemers tot onbedoelde problemen leiden bij de uitbetaling van omzetbelasting. Het gaat hierbij met name om bedragen die rechtstreeks aan fiscaal vertegenwoordigers worden uitbetaald of omzetbelasting die aan een gelieerde vennootschap wordt uitbetaald. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft daarom al eerder aangekondigd dat de tenaamstellingsverplichting voor de omzetbelasting komt te vervallen vanaf 1 januari 2015. Ondernemers die nu nog een teruggaaf willen laten uitbetalen op een bankrekening van een ander kunnen tot die tijd, onder voorwaarden, gebruik maken van de goedkeuring.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Contractenrecht, privaatrecht algemeen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s