Non-privacy pagina van een juridisch dienstverlener

Voor de toekomst moet je naar het westen kijken, zo blijkt steeds maar weer. Vandaag stootte ik op de “privacy” pagina (het zou beter een “non-privacy” pagina kunnen worden genoemd) van een juridisch dienstverlener uit de UK, waaraan te zien is waar het naar toe gaat.

De dienstverlener, hierna door mij “PM” genoemd, schrijft op de website dat de persoonlijke gegevens van iedereen die zich bij PM aanmeldt zullen worden gebruikt voor juridische advies, kredietwaardigheidschecks, witwassen (hier zal witwasbestrijding bedoeld zijn), marketing en administratieve doeleinden. Met dat doel mag PM de informatie aan service providers en agenten verstrekken. Indien nodig in verband met controle van de identiteit van een nieuwe cliënt, fraudebestrijding of een kredietwaardigheidsbeoordeling laat PM een kredietwaardigheidsonderzoek doen via ‘credit reference agencies’, die ieder onderzoek zullen registeren. Die informatie mag worden gebruikt door andere ‘credit grantors’ om ‘credit decisions’ te nemen over u en degenen met wie u financieel bent verbonden, ter bestrijding van fraude en witwassen en soms om debiteuren te traceren. Verder schrijft PM dat een witwasmeldingsprocedure wordt gehanteerd [*]. Ten behoeve van marketing doeleinden deelt PM uw juridische informatie met zijn zakenpartners; voorts wordt door PM bedongen dat zowel PM als de zakenpartners degene die de voorwaarden accepteert in alle mogelijke vormen (telefoon, e-mail, fax, post) mogen benaderen. Door verstrekking van dergelijke gegevens gaat de wederpartij akkoord met het gebruik voor marketing doeleinden. U moet zelf in actie komen om geen marketing van PM te ontvangen.
PM registreert in sommige gevallen bijzondere dieet eisen gebaseerd op gezondheid of religie (welke relevantie dit voor een juridisch dienstverlener heeft ontgaat me).
Als u aan PM gegevens omtrent een andere natuurlijke persoon verstrekt, wordt door PM verondersteld dat die ander akkoord is gegaan met deze informatieverstrekking. Dat omvat ook overbrenging van de gegevens naar het buitenland. PM communiceert met u (en kennelijk niet met de belanghebbende ander) inzake ‘data protection notices’.
PM monitort alle communicatie, “To make sure that we follow your instructions correctly and to improve our service through training of our staff, we may monitor any communication between you and us.“.

De non-privacy pagina van deze onderneming is een illustratie van de trend dat alles gemonitord gaat worden en dat persoonlijke informatie met jan en alleman wordt gedeeld.

Vindplaats: deze pagina.

[*] Dat is verplicht op grond van Europese richtlijnen en geldt ook in Nederland op grond van de Wwft. Overigens geldt dit bij juridische dienstverlening alleen voor een beperkt aantal soorten diensten, onder meer assistentie bij fusie & overname, oprichten van rechtspersonen en bepaalde vastgoedtransacties.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s