Hoe zit het ook al weer met de bewaarplicht op grond van de Wwft

Veel Nederlandse ondernemers hebben verplichtingen tot cliëntenonderzoek en melding van ongebruikelijke transacties op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Wwft-plichtige ondernemers hebben ook een bewaarplicht op grond van de Wwft. Deze bewaarplicht komt naast alle andere bewaarplichten die ondernemers op grond van allerlei wetgeving hebben (zie over de bewaarplicht van rechtspersonen dit artikel).

De Wwft maakt onderscheid tussen de bewaarplicht inzake het cliëntenonderzoek en de bewaarplicht bij melding van ongebruikelijke transacties:

  • De Wwft-plichtige bewaart de in het kader van het cliëntenonderzoek vergaarde gegevens op toegankelijke wijze gedurende vijf jaar na het tijdstip van het beëindigen van de zakelijke relatie of tot vijf jaar na het uitvoeren van de desbetreffende transactie. De tot 1 augustus 2008 geldende Wet identificatie bij dienstverlening (Wid) kende een iets andere formulering en sprak ook over vijf jaar.
  • De Wwft-plichtige bewaart de gegevens van de melding van de ongebruikelijke transactie en legt deze vast, op zodanige wijze dat die gegevens opvraagbaar zijn en de desbetreffende transactie reconstrueerbaar is gedurende vijf jaar na het tijdstip van het doen van de melding. Een overeenkomstige bepaling stond in de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet MOT) die tot 1 augustus 2008 gold.

Meer informatie over de Wwft: de tekst van de wet, de site van FIU-Nederland, de Wwft-pagina op dit weblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s