Gaat de prijs van notarissen omlaag naar aanleiding van versoepeling van de gedragsregels? De NMa denkt van wel…

In een bericht van 13 november 2012 laat de NMa weten dat de aanpassing van de gedragsregels meer ruimte zou bieden voor notarissen om te concurreren, zie onderstaand het bericht op de site van de NMa.

NMa: Notarissen passen gedragsregels aan
Meer ruimte voor notarissen om te concurreren
13 november 2012
Vrije beroepen

Het verbod op het rechtstreeks benaderen van potentiële cliënten, de verplichting tot ‘objectieve reclame’ en het verbod op werken onder de kostprijs zijn onlangs door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) geschrapt. Verder heeft de KNB een aantal beroeps- en gedragsregels aangepast of verduidelijkt, waaronder het provisieverbod dat in een nieuwe Beleidsregel Provisie nader is uitgewerkt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verwacht dat hierdoor de onderlinge concurrentie tussen notarissen een impuls krijgt en dat tegelijkertijd recht wordt gedaan aan de kernwaarden van de notaris: onafhankelijk en onpartijdig.

“De aanpassingen in de gedragsregels leiden tot meer inzicht in het aanbod van notarissen, meer keuzemogelijkheden en mogelijk tot een betere prijs en kwaliteit voor consumenten,” aldus Henk Don, bestuurslid van de NMa. De NMa heeft de beroepsorganisatie eerder gewezen op het mogelijke concurrentiebeperkende effect van een aantal beroeps- en gedragsregels. Dit zijn de regels waar de leden van de KNB, alle notarissen in Nederland, zich aan moeten houden. De aanpassingen van de beroeps- en gedragsregels zijn daar het resultaat van.

Sinds 2004 brengt de NMa de zelfregulering van verschillende beroepsgroepen in kaart. In 2006 pasten de beroepsorganisaties voor architecten, de BNA en de BNSP, hun zelfregulering aan. In juni 2007 publiceerde de NMa haar eindverslag over de zelfregulering door accountants. In 2011 heeft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) een aantal beroepsregels geschrapt of aangepast.

Naar aanleiding van dit bericht verschijnen artikelen als “NMa verwacht meer wedijver notaris” (ND, 13 november 2012) en “Tarieven notarissen mogelijk omlaag door versoepeling regels” (NOS, 13 november 2012). Deze berichten illustreren dat de pers kort van memorie is, want al in 2009 verscheen in het NRC hierover een goed artikel van Chavannes, “De notaris als kaskraker, wie wordt er beter van?”.

Het standpunt van de NMa blijft me verbazen, zij zouden toch kennis moeten nemen van het WODC-rapport “Kwaliteit in zware tijdmarktwerking, vraaguitval en notariële dienstverlening” van 2011. In dit rapport wordt beschreven dat de financiële situatie van het notariaat sterk achteruit is gegaan en dat de kwaliteit van de dienstverlening onder zware druk staat.

Van de verhalen dat de werkzaamheden van de notaris goedkoper en kwalitatief beter kunnen worden, geloof ik dan ook helemaal niets.

Reactie KNB

Inmiddels is er op de site van de KNB een reactie verschenen:

KNB: ‘Geen verdere daling notaristarieven door aanpassing gedragsregels’
14 november 2012

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) denkt dat, gelet op de huidige financiële situatie van het notariaat, de rek nu wel uit de notaristarieven is. Dit zegt de KNB in reactie op de verwachting van de Nederlandse Medidingsautoriteit (NMa) dat de prijzen van notarissen omlaag zullen gaan door versoepeling van een aantal regels voor notarissen.
De NMa doelt daarmee op het schrappen van het verbod op het rechtstreeks benaderen van potentiële cliënten, de verplichting tot ‘objectieve reclame’ en het verbod op werken onder de kostprijs. Verder zijn ook een aantal beroeps- en gedragsregels aangepast of verduidelijkt, waaronder het provisieverbod dat in een nieuwe Beleidsregel Provisie nader is uitgewerkt. De NMa verwacht dat hierdoor dus de onderlinge concurrentie tussen notarissen een impuls krijgt en dat tegelijkertijd recht wordt gedaan aan de kernwaarden van de notaris: onafhankelijk en onpartijdig.

Notaristarieven door prijsconcurrentie al flink gedaald
De KNB deelt de verwachting van de NMa niet. Volgens de beroepsorganisatie kent het notariaat al ruim tien jaar marktwerking waarbij de prijzen vrij zijn. Dat heeft de afgelopen jaren tot een flinke prijsconcurrentie geleid, getuige ook de prijsindexcijfers die eerder deze week zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau van de Statistiek. Wie de huidige financiële situatie van het notariaat goed analyseert, zal tot de conclusie komen dat de bodem nu wel bereikt is, aldus de KNB.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.] en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s