Moet advocaat inzage verlenen in verslaglegging van interviews met voormalig medewerkers trustkantoor; verschoningsrecht

Bijzonder aan de zaak van de Nationale Ombudsman, blijkend uit Rapport 2011/359 van 12 december 2011, is dat de Belastingdienst aan een advocaat verzocht om inzage in de (geparafeerde en/of ondertekende) verslagleggingen van de interviews door die advocaat met voormalige werknemers/bestuurders van het trustkantoor, een en ander met het oog op een onderzoek dat de Belastingdienst instelde naar doelvennootschappen van dat trustkantoor. De advocaat weigerde medewerking met beroep op zijn verschoningsrecht. Het volledige rapport is hier (pdf) te vinden.

Samenvatting Ombudsman:

Verzoeker klaagde er over dat de staatssecretaris van Financiën zijn klacht niet in behandeling heeft genomen.

De Nationale ombudsman oordeelde dat op grond van artikel 9:8, eerste lid, aanhef en onder e Algemene wet bestuursrecht (Awb) een overheidsinstantie niet verplicht een klacht in behandeling te nemen als de gedraging waarover wordt geklaagd, onderworpen is of onderworpen is geweest aan het oordeel van de civiele rechter. Voor de toepassing van dit artikel geldt dat eerst door het daadwerkelijk aanhangig maken bij de civiele rechter, de overheidsinstantie van zijn verplichting de klacht te behandelen zou zijn ontheven. In dit geval bestond slechts het voornemen verzoeker te dagvaarden met name in verband met zijn standpunt over zijn verschoningsrecht. Door zich in dit geval op artikel 9:8, eerste lid en aanhef, onder e Awb te beroepen, handelde de staatssecretaris van Financiën in strijd met het motiveringsvereiste. De onderzochte gedraging is dan ook niet behoorlijk. Dit oordeel gaf de Nationale ombudsman aanleiding tot het doen van een aanbeveling.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Trustkantoren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s