Symposium VAR–vereniging voor bestuursrecht op 10 februari 2012 onder de titel ‘de toegang tot de rechter in het geding; het wetsvoorstel verhoging griffierechten’

Op vrijdagmiddag 10 februari 2012 van 14.00-17.00 in Utrecht (Jaarbeurs) organiseert de VAR – vereniging voor bestuursrecht in nauwe samenwerking met OSR Juridische Opleidingen een symposium onder de titel ‘de toegang tot de rechter in het geding; het wetsvoorstel verhoging griffierechten’. Aanleiding zijn de voorgenomen kabinetsmaatregelen tot substantiële verhoging van de griffierechten voor procedures bij de burgerlijke rechter en de bestuursrechter (wetsvoorstel verhoging griffierechten, TK 33 071, nr. 2) en de bezuinigingen in het kader van de wet op de rechtsbijstand (ontwerpbesluit aanpassing Besluit eigen bijdrage rechtsbijstand, TK 31 753).
De voorstellen hebben reeds veel pennen in beweging gebracht en zullen, na invoering, het landschap van de rechtsbescherming en de toegang tot de rechter ingrijpend kunnen wijzigen. Tijdens de studiemiddag staan de wijzigingen voor het bestuurs(proces)recht in beroep en hoger beroep centraal en komen aan bod de inhoud van de voorgestelde maatregelen, nut en noodzaak ervan, de vraag of de maatregelen stand houden in het licht van het (internationaal) recht, alsmede de gevolgen van de systeemwijzingen voor burgers, bedrijven, ideële rechtspersonen en bestuursorganen.
De VAR wil bijdragen aan het debat over nut en noodzaak van de voorgestelde verhoging van de griffierechten door er een studiemiddag over te organiseren. Korte inleidingen van – in ieder geval vier – deskundige sprekers worden afgewisseld met veel ruimte voor discussie en het beantwoorden van vragen.

Het programma wordt geopend door de middagvoorzitter mr. drs. Th. (Theo) Simons (president Centrale Raad van Beroep en bestuurslid van de VAR).

Daarna volgen inleidingen:

  • prof. mr. T. (Tom) Barkhuijsen (advocaat Stibbe / hoogleraar staats- en bestuursrecht UvL) zal spreken over ‘Toetsing van de maatregelen aan artikel 6 EVRM en artikel 47 Europees Handvest’.
  • mr. H. (Harm) Gelderloos (advocaat Den Haag) spreekt aan de hand van enkele case-scenario’s over de betekenis van de voorstellen voor het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.
  • mr. R. (Ruurd) Koopmans (directeur juridische zaken SVB)  zal spreken over de betekenis van de aangekondigde maatregelen voor uitkeringsinstanties / bestuursorganen en ingaan op de vraag hoe die om zullen gaan met de introductie van zeer aanzienlijke griffierechtverplichtingen voor ‘verliezende’ bestuursorganen.
  • mr. U. (Ulco) van de Pol (gemeentelijk ombudsman) treedt op met een spreekbeurt onder de titel: ‘Een (verdere) verstoring van de balans tussen burger en overheid?’.

Meer informatie op http://www.verenigingvoorbestuursrecht.nl/Studiemiddag_griffierechten.html.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s