President Hoge Raad benadrukt belang van een onafhankelijke rechtspraak

De president van de Hoge Raad der Nederlanden, mr. Geert Corstens, heeft tijdens een toespraak bij de installatie van drie vice-presidenten in de Hoge Raad op dinsdag 3 januari 2012 het belang van een onafhankelijke rechtspraak benadrukt. Kijk hier voor de complete toespraak.

Corstens zegt over de rechtsstaat en over de onafhankelijkheid van de rechtspraak onder meer:

Het afgelopen jaar heeft het begrip rechtsstaat nogal wat aandacht gekregen. Bij de herdenking van 200 jaar rechterlijke macht in Nederland heb ik met verwijzing naar de tekst van een bekende zanger benadrukt hoe belangrijk het is de waarde van evidenties in het oog te houden. De rechtsstaat is in Nederland inmiddels zo’n vanzelfsprekendheid dat je pas weet wat je mist als zij er niet meer is. Ook het begrip scheiding der machten is zo’n evidentie: de trias politica met haar onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Wie het belang van deze verworvenheden niet op waarde weet te schatten of zich daartegen keert, speelt met vuur. We hoeven niet ver over de landsgrenzen of diep in de geschiedenis te kijken om daarvan doordrongen te raken.
Innovatie die tot verbetering leidt, tot versterking van de rechtsstaat, juich ik toe, maar het overtuigt niet wanneer met enkele kreten een beproefd model terzijde wordt geschoven zonder daarvoor iets in de plaats te stellen dat dezelfde garanties voor de vrijheid van ons allen biedt. Dat de praktische invulling van de trias tegenwoordig anders is dan toen zij ruim 250 jaar geleden door Montesquieu onder woorden werd gebracht, betekent niet dat zij als basismodel heeft afgedaan. Het beste bewijs daarvoor leveren de critici zelf door geen volwaardig alternatief te bieden voor de inrichting van staat en samenleving waarbij de vrijheid van ons allen – dus niet alleen van de meerderheid – gegarandeerd is.
De rechtsstaat – ook wel aangeduid als “the rule of law” – is er om de vrijheid van ons allemaal, onze menselijke waardigheid te beschermen, door ieders gebondenheid aan het recht. Samenleven veronderstelt inbreuken op die vrijheid door anderen en door de overheid. Het gaat er in de rechtsstaat om dat alleen inbreuken plaatsvinden die behoorlijk gelegitimeerd zijn, en dat er geen onbalans tussen de macht van de een en die van de ander, tussen de overheid en de burger ontstaat. Samenleven vereist ook tolerantie en gematigdheid (temperantia). Luisteren naar de ander, rekening houden met de belangen en waarden van een ander, niet onmiddellijk verketteren, afwegen, zijn noties die in dit verband oprijzen. Hun waarde is onverminderd groot.

Corstens gaat ook in op de benoeming van de leden van de Hoge Raad:

Ook in de benoemingsprocedure voor raadsheren in de Hoge Raad die in de media de laatste tijd enige aandacht kreeg, komt het machtsevenwicht tot uitdrukking. De Hoge Raad is verantwoordelijk voor het opstellen van een aanbeveling van kandidaten, de Tweede Kamer is verantwoordelijk voor de voordracht en uiteindelijk is de regering de voor benoeming verantwoordelijke instantie. De aanbeveling van de Hoge Raad is uitsluitend gebaseerd op de inhoudelijke kwaliteiten en specialismen van de kandidaten en is afgestemd op de behoeften in dit verband van de Hoge Raad. Gelukkig wordt de aanbeveling meestal unaniem gevolgd door de Tweede Kamer en de regering.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s