Sector trustkantoren in Nederland is eind 2011 groter dan destijds in 2006 werd verwacht.

Op Trustbase.nu staat een interessant berichtje over het aantal vergunninghoudende trustkantoren. Mr Robbert-Jan Lugard heeft het onderzoek ingesteld en komt op de navolgende uitkomsten. Volgens het register van 21 december 2011 zijn er op die datum 311 vergunninghoudende trustkantoren ingeschreven, waarvan er 126 trustkantoren in afdeling 1. De 185 overige vergunninghoudende trustkantoren behoren tot 58 administratieve groepen. Er kan volgens hem worden geconcludeerd dat er maximaal 180 (groepen van) trustkantoren in Nederland zijn, waarbij hij aantekent dat het er in theorie minder kunnen zijn.

Bij introductie van de vergunningplicht werd nog verondersteld dat het aantal trustkantoren zou afnemen.
Zie bijvoorbeeld het artikel van 21 februari 2006 in Het Financieele Dagblad door Vasco van der Boon en Bendert Zevenbergen. In dat artikel, met als titel “Toezicht resulteert in uitdunning trustmarkt” en de subkop “Van vergunningaanvragen maar twee derde toegekend” schrijven deze auteurs dat de bezem door de omvangrijke Nederlandse trustsector gaat. Van de 183 trustkantoren die per 1 maart 2004 een vergunning hebben aangevraagd bij de Nederlandsche Bank, kregen er slechts 119 een vergunning. (Dit artikel is alleen te lezen met een abonnement bij Het Financieele Dagblad met een archief dat lang genoeg teruggaat.)

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Trustkantoren en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sector trustkantoren in Nederland is eind 2011 groter dan destijds in 2006 werd verwacht.

  1. Beste Ellen,

    Bij invoering van de Wtt voorspelde een van de grote advocatenkantoren een samenvoeging van de trustsector tot 4 grote partijen en voor de rest weinig anders. Al vanaf het begin kon je aan deze voorspelling twijfelen. Een jaarlijkse analyse van de afgegeven vergunningen wijst uit dat het aantal trustkantoren blijft groeien. Ook het veel gehoorde argument dat alle banken hun trustafdeling hebben verkocht blijkt niet waar.
    De groei zit met name in de niet traditionele trustdienstverleners, namelijk de vermogensbeheerders, family offices, onroerend goed fondsen, advocaten en fiscalisten. Deze aanwas van trustkantoren doet vermoeden dat er sprake is van een groeimarkt. Niets is minder waar. De markt groeit al jaren niet meer, het aantal BFI´s zoals DNB deze dient bij te houden is al jaren vlak.

    Met vriendelijke groet,

    Rogier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s