Procesregeling Bestuursrecht landelijk ingevoerd

Op 15 december 2011 is de nieuwe Procesregeling Bestuursrecht 2010 in werking getreden, een regeling die ietwat verwarrend nog het jaartal 2010 in de titel heeft. De procesregeling is te vinden op www.rechtspraak.nl.

De procesregeling heeft betrekking op algemeen-bestuursrechtelijke, vreemdelingrechtelijke en fiscaalrechtelijke zaken bij de sectoren bestuursrecht van de rechtbanken. Ieder gerechtsbestuur heeft voor het eigen gerecht een met deze modelregeling overeenkomende procesregeling vastgesteld.

Nieuwe zaaksbehandeling in het bestuursrecht

In de procesregeling is onder andere een aantal wijzigingen aan te treffen in verband met de “nieuwe zaaksbehandeling” die in diverse arrondissementen (ook in Rotterdam) is doorgevoerd. Helaas is op www.rechtspraak.nl geen algemene introductie van deze nieuwe werkwijze te vinden. Op de site van de VAR Vereniging voor Bestuursrecht wordt het in juni 2011 als volgt samengevat:

Kern van die nieuwe zaaksbehandeling is dat een zaak snel op een ‘regiezitting’ komt – binnen drie maanden – en dat de rechter de zaak op die regiezitting op een  ‘nieuwe’ manier behandelt, met veel aandacht voor het achterliggende conflict en de wijze waarop dat kan worden opgelost.

De regiezitting is een methode van zaaksdifferentiatie. Dit wil zeggen dat voor elke zaak een traject wordt gekozen dat past bij de aard van het geschil of het achterliggende conflict. Iedere rechtbank vult deze uitgangspunten op zijn eigen manier in en komt eigen ‘best practises’ en knelpunten op het spoor. Wat valt hiervan te leren? Wat betekent het dat rechtbanken verschillende werkwijzen er op na houden? Wat betekent het voor de partijen en hun procesvertegenwoordigers? Hoe moeten zij zich voorbereiden op zo’n zitting nieuwe stijl? Wat wordt er van hen verwacht? Kan aan die verwachtingen worden voldaan?

Op diverse plaatsen is wel toelichting te vinden over de wijze waarop de afzonderlijke gerechten met de nieuwe zaaksbehandeling omgaan, zie bijvoorbeeld deze pagina van de Centrale Raad van Beroep.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s