Witwasbestrijding door het Nederlandse bedrijfsleven mag niet tot onnodige administratieve lasten / kosten leiden

Van medio juli tot medio september 2011 kon commentaar worden ingediend op een conceptwetsvoorstel en toelichting inzake wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), die door de overheid ter consultatie waren gelegd. De Wwft is van belang voor een groot aantal Nederlandse ondernemingen, waaronder handelaren (*), notarissen, makelaars, advocaten, accountants, financieel dienstverleners, administratiekantoren, domicilieverleners, banken en verzekeringsmaatschappijen. Om te kunnen overzien wat er volgens het voorstel gaat wijzigen, heb ik de voorgestelde wijzigingen gemarkeerd in de huidige wettekst, zie dit pdf-bestand.

Op de valreep heb ik mijn bijdrage aan de consultatie ingediend. Wegens tijdgebrek heb ik in die bijdrage voornamelijk aandacht aan de positie van de juridische beroepsbeoefenaren besteed, hoewel een deel van mijn opmerkingen waarschijnlijk ook voor andere ondernemingen van belang is. Mijn mening is dat er momenteel geen noodzaak is voor de in de consultatie voorgestelde aanpassingen van de Wwft. Ik stel voor dat de initiatieven van de Europese Commissie worden afgewacht en dat de Nederlandse overheid zich sterk maakt voor lastenverlichting voor ondernemers in de sfeer van de antiwitwaswetgeving.

Aanvullingen 21 september 2011 en later:

Inmiddels komen de officiële reacties op het consultatievoorstel los:

 • De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft op het Wwft voorstel gereageerd, lees dit bericht (9 september 2011). Ook de NOB heeft bezwaar tegen aanwijzing Belastingdienst/Holland-Midden tot toezichthouder Wwft voor belastingadviseurs, zie dit bericht (20 september 2011).
 • Commentaar Register Belastingadviseurs, zie het artikel “RB tegen verschuiving Wwft-toezicht naar de Belastingdienst“. Intro: “Het RB heeft bezwaar tegen de voorgenomen verschuiving van het Wwft-toezicht op belastingadviseurs, accountants en administratiekantoren van het Bureau Financieel Toezicht naar de Belastingdienst/Holland-Midden. Volgens het RB wekt dit op zijn minst de schijn dat de informatie uit het Wwft-toezicht binnen de Belastingdienst rechtstreeks kan worden gebruikt voor belastingheffing en het opleggen van fiscale boetes.“, zie artikel AccountancyNieuws (website), 16 september 2011. Kijk hier voor het commentaar van de Register Belastingadviseurs.
 • Commentaar Nederlandse Orde van Advocaten,  11 september 2011 (pdf), preadvies Adviescommissie Strafrecht, 13 september 2011 (pdf).
 • Commentaar NIVRA en NOVA (pdf). Zie ook brief NOVA over Wwft-toezicht op accountants (pdf). Op een overzichtspagina (html) van 28 september 2011 geeft de NOVAA aan waarbij zij betrokken zijn geweest.
 • Ook de NVvR heeft gereageerd, dit betreft echter slechts een klein onderdeel, bericht (html), brief (pdf)

(*) Informatie op http://www.belastingdienst.nl/:

“Als u beroeps- of bedrijfsmatig goederen verkoopt en de contante betaling van de goederen bedraagt € 15.000 of meer (of de waarde daarvan in vreemde valuta), dan moet u een cliëntenonderzoek doen. Als u denkt dat er sprake kan zijn van witwassen of terrorismefinanciering, moet u de transactie melden. Het maakt niet uit of de betaling in 1 keer gebeurt of in delen of termijnen.
De verkoop van bepaalde goederen waarbij de contante betaling meer dan € 25.000 bedraagt moet u altijd melden. Het gaat dan om de volgende goederen:

 • voertuigen
 • schepen
 • kunstvoorwerpen
 • antiquiteiten
 • edelstenen
 • edele metalen
 • sieraden
 • juwelen”

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Kantoororganisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s