Nieuwe regelgeving tegen witwassen van op komst; de Europese Commissie is bezig met een nieuwe richtlijn

De verwachting is dat de derde Europese antiwitwasrichtlijn een opvolger zal gaan krijgen. Hierover staat een bericht in de laatste nieuwsbrief van de Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE):

European Commission review of the 2005 Money Laundering Directive The Commission is preparing a report on the implementation of the 2005 anti-money laundering Directive. The Commission has indicated that there will be a new anti-money laundering Directive before the end of 2012. The CCBE is in the process of preparing a paper regarding the issues it believes are problematic with regard to the current Directive. The CCBE paper will also suggest changes that could be considered in any forthcoming Directive.

Het is nog afwachten wat de richtlijn zal gaan inhouden.

Wellicht is een en ander geïnspireerd op de FATF voorstellen. CCBE schrijft in dezelfde nieuwsbrief over een consultatie door FATF op het gebied van witwasbestrijding:

In June 2011, the FATF published a second consultation paper on the review of the FATF standards in the area of anti-money laundering http://www.fatf-gafi.org/dataoecd/27/49/48264473.pdf The following issues are considered in the consultation paper – the risk-based approach in supervision; Beneficial Ownership, including Recommendations 5, 33, and 34; Politically Exposed Persons; data protection and privacy; SRVII and wire transfers; International cooperation in the context of Recommendation 40; and adequate/inadequate implementation of the FATF Recommendations; and the role and functions of financial intelligence units. The consultation paper sets out the FATF’s current proposals on each of these issues as a basis for comment. The CCBE committee on anti-money laundering will prepare a response to the second consultation paper before the deadline of 16 September.

The CCBE submitted a response in January 2011 to the first FATF consultation paper from October 2010. The FATF first consultation focused on 6 issues – tax crime as a predicate offence for money laundering, Politically Exposed Persons, the Risk Based Approach, beneficial ownership, third party reliance, and implementation of the FATF 40 Recommendations. Both the FATF October 2010 Consultation Paper and the CCBE response are available on the CCBE website.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s