“Principles based” en “rules based” regelgeving

Tegenwoordig is het in het financiële recht in de mode om te spreken over “rules based” en “principles based” regelgeving. Ik kan mij echter niet herinneren in de juridische literatuur over dit onderwerp iets te zijn tegengekomen.  Misschien dat ik iets heb gemist. In ieder geval wordt er door lieden die schrijven over het toezicht op trustkantoren en financiële instellingen (Wet toezicht trustkantoren, Wet op het financieel toezicht) hierover regelmatig gesproken, zonder vermelding van vindplaatsen van literatuur.

In het kader van de jaarverslaggeving komt dit eveneens aan de orde, bijvoorbeeld in een artikel van Jan Achten op accountant.nl over de werknemersaantallen in in RJ-aanbeveling. Hij schrijft onder meer

“Verslaggevingsregels kunnen bestaan uit een verzameling regels (rules-based) of een aantal beginselen waaruit de toepassing wordt afgeleid (principles-based). US GAAP is een voorbeeld van het eerste, het Nederlandse 2BW titel 9 (op een paar uitzonderingen na) van het tweede.”

Eerlijk gezegd denk ik dat regels in wetgeving altijd principle based zijn. Immers, zij moeten op meerdere situaties van toepassing kunnen zijn en dat betekent dat er altijd sprake is van een zekere mate van abstractie. Afhankelijk van het onderwerp worden regels algemener geformuleerd of meer gedetailleerd ingevuld.  Soms is sprake van gedetaileerde (vorm)voorschriften en in andere gevallen worden slechts algemene normen gegeven. Hier ligt dus ook een link naar het legaliteitsbeginsel, dat onderwerp is van de komende vergadering van de NJV, waarover ik al eerder schreef.

Naar aanleiding van deze zinsnede vraag ik mij opnieuw af of het niet tijd wordt dit onderwerp wetenschappelijk aan te pakken.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Jaarverslaggeving, Juridisch diversen, Rechtspersonenrecht, Trustkantoren en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s