Mobiliteitssurveillance: tussenvonnis in de ANPR zaak van Privacy First

Burgerrechtenorganisatie Privacy First is een procedure gestart over automatische nummerplaatherkenning (Automatic Number Plate Recognition, ANPR), waarmee de Nederlandse overheid zich bezig houdt.
Als gevolg daarvan belanden de reisbewegingen van miljoenen automobilisten continu vier weken in een centrale politiedatabank, ongeacht of men ergens van verdacht wordt, wat door Privacy First als een massale privacyschending wordt aangemerkt (zie de ANPR pagina Privacy First).

Eerste horde is genomen
In deze procedure is de eerste horde die moet worden genomen, dat de rechter moet oordelen of Privacy First wel ontvankelijk is. Op 17 januari jl. oordeelde de rechtbank Den Haag dat dit het geval is. De rechtbank concludeert dat Privacy First voldoet aan de voorwaarden voor ontvankelijkheid onder de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) en dat niet hoeft te worden voldaan aan de voorschriften van artikelen 1018e, 1018f en 1018g Rv.

Mondelinge behandeling op 12 maart a.s.

Op dinsdag 12 maart a.s. om 9:30 uur wordt deze zaak mondeling behandeld door de rechtbank. De dagvaarding van Privacy First en de conclusie van antwoord van de Staat der Nederlanden zullen worden besproken.

In de nieuwsbrief van januari schrijft Privacy First dat belangstellenden van harte welkom zijn en dat nadere informatie zal volgen in de nieuwsbrief en op de website.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie