Is iemand die demonstreert een crimineel?

Onlangs maakte Investico bekend [*] dat de politie op grote schaal persoonsgegevens van demonstranten raadpleegt, wat kennelijk betekent dat zij iedere demonstrant als een crimineel beschouwen. Daar blijft het niet bij want er worden ook persoonsgegevens van familieleden opgevraagd, aldus het bericht, met als intro:

De politie verzamelt voortdurend persoonsgegevens van demonstranten, zoals hun adres, burgerservicenummer en geboortedatum. Daarnaast vraagt de politie gegevens op van ouders en kinderen van actievoerders, ook als zij nooit zijn gearresteerd of veroordeeld.

Hoogst merkwaardig en een goede illustratie van het denken van politiemensen, wellicht geïnspireerd door overleg met de burgemeesters.

Een boze Asha ten Broeke schrijft:

 

en:

Sinds ik op 26 november 2022 voor het eerst burgerlijk ongehoorzaam demonstreerde met Extinction Rebellion, heeft de politie meer dan 30 keer m’n gegevens opgevraagd uit het BRP, en daarbij meestal ook die van mijn kinderen.
Maar daarvoor heeft de politie dit ook al tientallen keren gedaan. Op een aantal momenten is dat verklaarbaar: ik had bijvoorbeeld zelf melding/aangifte gedaan. Maar veel andere data kan ik totaal niet plaatsen. Ook hier zijn regelmatig de gegevens van m’n kinderen opgevraagd.
Daarnaast is mijn adres de afgelopen jaren opgevraagd vanuit allerlei instanties waar ik niets mee te maken heb, zoals vanuit een ministerie voor een landbouwregister (ik ben geen boer), het CBR (ik heb geen rijbewijs), deurwaarders (ik heb geen betalingsachterstanden), etc.
Dit laatste lijkt te zijn opgehouden nadat ik bij de gemeente succesvol een verzoek heb ingediend om m’n BRP-gegevens af te schermen.
Ik raad elke journalist, columnist en activist aan om dat ook te doen als je dit nog niet hebt gedaan. Want blijkbaar kan elke natte tosti achter de ‘juiste’ computer met een bullshit-reden je gegevens (waaronder je adres) opvragen, en geen haan die ernaar kraait.
Meer informatie over het afschermen van je BRP vind je hier

Inmiddels hebben leden van de Tweede Kamer vragen gesteld, zo lees ik bij security.nl.

 

[*] Ook Trouw schreef er over, Politie vraagt op grote schaal gegevens op van demonstranten. ‘Het lijkt wel een politiestaat’, 10 maart 2023. Zie voorts security.nl, 10 maart 2023.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s