WODC: twijfels bij registratiesysteem ‘foute huurders’ | witwasbestrijding vastgoed

Terwijl afgelopen zomer een hoogst merkwaardig wetsvoorstel voor een Wet goed verhuurderschap is ingediend bij de Tweede Kamer, zie het dossier op overheid.nl en mijn artikel, werd in opdracht van het WODC onderzoek ingesteld naar een registratiesysteem inzake ‘foute huurders’.

Lees over het onderzoek de WODC-aankondiging Twijfels bij registratiesysteem ‘foute huurders’. Daarin staat onder meer:

De onderzoekers schatten in dat zo’n registratiesysteem slechts beperkte meerwaarde heeft bij het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Volgens hen is het aannemelijk dat criminele personen of groepen de nadelige gevolgen van een dergelijk systeem vrij eenvoudig weten te omzeilen. De onderzoekers hebben bovendien zorgen over de mogelijke negatieve neveneffecten van een dergelijk systeem. Niet elke huurder die zich een keer heeft ingelaten met ondermijnende criminaliteit, maakt zich opnieuw schuldig hieraan. Toch wordt het voor iedereen die op zo’n ‘foute huurders’-lijst terechtkomt, aanmerkelijk lastiger om nog een huurwoning te vinden. Ook vanuit de opsporingshoek wordt weinig meerwaarde gezien in zo’n registratiesysteem: een betere benutting van alle huidige screeningsmogelijkheden door verhuurders en de aanpak van malafide verhuurmakelaars levert op termijn meer resultaat op in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit binnen de vastgoedsector.

Het rapport is hier te vinden.

Het is niet duidelijk hoe de uitkomsten van het onderzoek zich verhouden met het wetsvoorstel dat ik aan het begin noemde. Ook de relatie met de Wet Damocles (de wet op grond waarvan gemeenten de verhuurders kunnen straffen voor crimineel gebruik van het gehuurde, ook als de verhuurders dat niet wisten) ontbreekt. De beide thema’s worden wel kort genoemd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s