Wetgevingsconsultatie over integriteit in de jeugdhulp

Tot 1 december a.s. loopt een consultatie over integriteit in de jeugdhulp, iets waarvan je zou verwachten dat dit al in het systeem is ingebouwd. Kennelijk is dat niet het geval, anders dan zou het voorgestelde ‘Wetsvoorstel integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz)‘ niet nodig zijn.

Volgens de aankondiging verandert het navolgende:

Van toepassing op zorg- als jeugdhulpaanbieders:
– Wettelijke normen ter voorkoming van negatieve gevolgen van tegenstrijdige belangen binnen zorg- en jeugdhulpaanbieders door de introductie van regels voor de omgang met tegenstrijdige belangen.
– Er wordt een norm geïntroduceerd ter waarborging van de normale marktvoorwaarden bij van betekenis zijnde transacties, die onder andere geldt voor vastgoedtransacties.
– De mogelijkheid om voorwaarden te verbinden aan het uitkeren van winst.

Van toepassing op zorgaanbieders:
– Bepalingen rond winstuitkeringen worden meer coherent en toekomstbestendig gemaakt:
o Het winstuitkeringsverbod blijft bestaan en blijft gelden voor hoofdaannemers van intramurale Zvw- en Wlz-zorg;
o Voorwaarden die gelden voor winstuitkering worden verbonden aan de zorg die geleverd wordt, in plaats van door wie de zorg geleverd wordt.
– Het verbinden van extra weigerings- en intrekkingsgronden aan een Wtza-vergunning, waardoor de toets aan de voorkant wordt verstevigd en er meer mogelijkheden zijn om de vergunning te weigeren.
– Het overheidstoezicht op vastgoedtransacties in de zorg wordt gemoderniseerd; passend bij het feit dat zorgaanbieders binnen het zorgstelsel zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van hun vastgoed én gericht op de risico’s voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s