Hoepman: Waarom een Europese digitale identiteit simpel moet blijven | iBestuur congres 10 november

Jaap-Henk Hoepman schreef voor een Clingendael uitgave het artikel Waarom een Europese digitale identiteit simpel moet blijven. Daarin geeft hij een uitvoerige uitleg over het onderwerp en waarschuwt hij voor het risico dat grondrechten worden geschonden als het ontwerp niet zorgvuldig plaats vindt. Één van de risico’s is overidentificatie:

Overidentificatie beschrijft het risico dat dienstverleners meer persoonsgegevens kunnen verzamelen op het moment dat een Europese eID een groot aantal verschillende attributen bevat dat gemakkelijk langs elektronische weg kan worden opgevraagd bij ieder klantcontact. Denk bijvoorbeeld aan online dienstverleners die adresgegevens of telefoonnummers opvragen zonder dat deze gegevens voor het aanbieden van de dienst noodzakelijk zijn.

Verder is onder meer zorgelijk dat de nieuwe systemen afhankelijk zullen zijn van de huidige aanbieders van mobiele operating systemen (Apple en Google). Lees voor alle details het artikel.

iBestuur bijeenkomst over Europese digitale identiteit

Hoepman is één van degenen die op 10 november a.s. spreekt op het congres van iBestuur over de Europese digitale identiteit. De bijeenkomst richt zich op beleidsmakers, bestuurders en beslissers binnen de publieke sector en op uitvoeringsorganisaties die contact hebben met burgers en bedrijven.

 

 

Dit staat in het programma over zijn onderdeel:

 

Het onderwerp Europese Digitale Identiteit volg ik, met deelonderwerpen als eIDAS en eID. Zie verder bij digitale overheid.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s