Op de site van De Ondernemer van 23 september jl. verscheen het bericht: “Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’“.
Het artikel is gebaseerd op een ambtelijke beslisnota van het ministerie van Financiën, waarin opwekkende passages staan als de onderstaande (gele markering door mij):
Een hoogst merkwaardige tekst, waaruit blijkt dat men niet bereid is rekening te houden met de positie waarin het mkb verkeert. Zoals de krappe marges waarmee vele mkb’ers werken, die ook bij gezonde bedrijven er voor zorgen dat het lastig is om bij onverwachte gebeurtenissen zoals enorme prijsverhogingen van energie de werkwijze aan te passen. Ik kan me niet goed voorstellen dat het mantra van de ‘gezonde marktdynamiek’ juist gaat werken.
Ik ben benieuwd wat onafhankelijke deskundigen hier van vinden.
Aanvulling 13 oktober 2022
Op LinkedIn schreef Twan Houben een mooie reactie op het ambtelijk standpunt, dat begint met:
In Zuidelijk Frankrijk heeft bijna ieder klein dorp nog zijn eigen burgemeester, bakker, slager, restaurants, cafés , meerdere pinautomaten en goed ontwikkeld MKB. Ook zijn er in veel van die kleinere plaatsen nog bankfilialen met glimmende gevels waarachter gesproken wordt over een nieuwe hypotheek, bedrijfskrediet, of beleggingen. Van de CBDC heeft niemand op straat hier gehoord.
en waarin hij beschrijft dat de Nederlandse samenleving ontmenselijkt door het verdwijnen van kleinere winkels, het opdoeken van bankfilialen en postkantoren en het verwijderen van pinautomaten. Hij concludeert:
De Nederlander, als klant en consument van overheidsdiensten, is gedegradeerd tot een sukkel die zich van alles moet laten welgevallen. Niets klant is koning. Klant is een onbeduidende minkukel geworden.
en eindigt met de sombere conclusie dat Nederland een proeftuin is voor desastreuze maatschappelijke ontwikkelingen in heel Europa.