Transparantie als thema vergadering VAR Vereniging voor bestuursrecht

Op 20 mei aanstaande vergadert VAR Vereniging voor bestuursrecht over het thema ‘Transparantie en openbaarheid’, zie de aankondiging. De vereniging maakte gisteren bekend dat de preadviezen online zijn geplaatst (alleen toegankelijk voor leden).

Paragraaf 1.1 van het preadvies van Buijze heet: “Een tovermiddel met bijwerkingen” en paragraaf 1.2 start met:

Uit bovenstaande blijkt dat velen nog steeds hooggespannen verwachtingen hebben van transparantie. Maar omdat uit de literatuur blijkt dat die verwachtingen lang niet altijd worden waargemaakt en omdat aan transparantie steeds kosten zijn verbonden, is het raadzaam dat het recht actuele inzichten over het nut en onnut van transparantie reflecteert. In dit preadvies staat de vraag centraal in hoeverre dat nu het geval is:

In hoeverre reflecteert het recht de inzichten over de mate waarin en de wijze waarop transparantie bijdraagt aan het realiseren van publieke waarden?

Transparantie is geen wondermiddel maar kan ook grote schade veroorzaken (zoals nu gebeurt met het ubo-register, dat in de preadviezen niet aan de orde komt).

Uit de inhoudsopgave van het boek met de preadviezen:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s