Het onveilig verifiëren van de identiteit door een makelaar | Wwft

In een uitspraak van Gerechtshof Amsterdam van 8 februari 2022 kwam aan de orde dat een klant van een makelaar weigerde om een kopie van het identiteitsbewijs (ID) op te sturen. Opvallend is dat de makelaar vraagt om kopieën van de legitimatiebewijzen van het echtpaar dat klant is, terwijl de Wwft voorschrijft dat verificatie van de identiteit in persoon plaats vindt. Voorts is een kopie van het ID niet voorgeschreven, het is ook toegestaan om de op grond van de Wwft verplichte gegevens te noteren.

De klant reageerde met de vraag waarop is gebaseerd dat een kopie van een identiteitsbewijs moet worden verschaft en schrijft “In zijn algemeenheid wordt het verstrekken van afschriften van identiteitsbewijzen door de overheid afgeraden. Die opvatting wordt door ons gedeeld“. Er ontwikkelt zich tussen de klant en de makelaar een correspondentie over de Wwft waarin de klant de makelaar uitnodigt om langs te komen voor de verificatie van de identiteit (waarbij de klant de makelaar vraagt de identiteit eveneens aan te tonen). De makelaar weigert daar op in te gaan en blijft om kopieën van de ID’s vragen. Op enig moment is de makelaar wel bereid om langs te komen maar lukt het niet om een afspraak te maken (zie de laatste twee volzinnen van overweging 3.15).

De klant gaat naar de rechter die de vorderingen (onder meer dat de makelaar de overeenkomst ten onrechte zou hebben ontbonden) afwijst, waarop de klant hoger beroep instelt, wat eveneens mislukt.

Opvallend is dat in overweging 3.19 wordt vermeld dat er in deze zaak een verplichting uit artikel 3, vijfde lid, aanhef en onder d Wwft (“indien zij twijfelt aan de juistheid of volledigheid van eerder verkregen gegevens van de cliënt“) zou voortvloeien. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de identiteit van de klant niet juist zou zijn; echter het alsnog vastleggen van de in artikel 33 Wwft voorgeschreven gegevens is natuurlijk wel een goede reden voor de makelaar om te vragen om verificatie van de identiteit. Verder omvat – anders dan het hof in 3.20 en 3.21 veronderstelt – het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft meer dan alleen de verificatie van de identiteit, maar daarover is kennelijk tussen klant en makelaar geen discussie.

Slotopmerking
Verificatie van de identiteit is een van de belangrijkste onderdelen van het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft, dat staat als een paal boven water. Het blijft jammer dat de onveilige praktijken (zoals opvragen van een kopie ID per post of e-mail) blijven doorgaan.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s