Coronapas als voorbode van de surveillance samenleving | artikel Modderkolk en interview Haffmans en Baggen

De coronapas is een pas waarmee mensen bewijzen dat zij zijn gevaccineerd dan wel hersteld van corona, dan wel dat zij recent getest zijn, zogenaamd omdat de omgeving waarin de pashouder zich bevindt dan ‘veiliger’ zou zijn. Die veronderstelling is onjuist aangezien ook gevaccineerden corona kunnen krijgen en besmettelijk zijn. Mogelijk geldt hetzelfde voor herstelden. Zo’n pas geeft dus alleen schijnveiligheid. Mensen die kwetsbaar zijn voor corona kunnen geen veiligheid aan de coronapas  ontlenen, zij zullen hun eigen maatregelen moeten nemen, zoals bezoekers verzoeken zichzelf te testen vóór het bezoek (ongeacht vaccinatiestatus).

De pas leidt tot veel verdeeldheid, niet alleen omdat ondernemers (onder meer de horeca) in opdracht van de overheid die pas moeten controleren en ook het ID moeten verifiëren. Voorts wordt de pas ingezet om mensen tot vaccinatie en boosteren te bewegen (al wordt het officieel ontkend). De pas is de voorbode van een samenleving waarin mensen steeds vaker via digitale middelen zullen moeten bewijzen dat zij aan de eisen van de overheid voldoen.

Modderkolk: de geest is uit de fles
Lees over de historie en de risico’s: De coronapas zal nooit helemaal verdwijnen door Huib Modderkolk, die schrijft dat de geest niet meer terug gaat in de fles [1].

Interview met Haffmans en Baggen
Een interessante uiteenzetting over de risico’s van de coronapas is te bekijken op het youtube kanaal van De Nieuwe Wereld. Jelle van Baardewijk is tijdens deze aflevering in gesprek met Jupijn Haffmans en Stan Baggen over het belang van een onverdeelde opening van de maatschappij.

 

 

[1] Met onder meer: “‘Het gevaar van de QR-code is niet zozeer de schending van privacy’, zegt Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen, ‘maar de normalisering van gezondheidscontroles.’
Het gaat niet enkel over de inzet van het toegangsbewijs. Het gaat over het oprekken van grenzen. Een paspoortcontrole bij de kroeg om de hoek, een werkgever die een vaccinatiestatus verlangt, de introductie van gezondheidschecks. ‘Het gevaar dat dit gaat gebeuren is levensgroot’, zegt Hoepman.
“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Coronapas als voorbode van de surveillance samenleving | artikel Modderkolk en interview Haffmans en Baggen

 1. [anoniem] zegt:

  Helemaal mee eens met de heren, het draait allemaal om het grote geld, macht en controle ( data) en Corona komt op een zeker gelegen moment om dat te realiseren!
  Mijn man en ik zelf hebben bericht gekregen dat onze coronapas is komen te vervallen, om medische redenen en door onze ervaring met die 2 vaccinaties, niet zo goed, hebben wij toen besloten ons niet te laten boosteren.
  Nu kwamen de berichten dat het totaal geen nut had voor de Omicron en er zijn veel berichten dat mensen ondanks alle vaccinaties toch de besmetting hebben gehad.
  Wat mij verbaasd is dat in de UK er op dit moment 4 nieuwe medicijnen op de markt zijn die zeer effectief zijn voor covid besmettingen (goedgekeurd) en hier in de EU worden doodgezwegen.
  Mijn man (Engels) zijn 86-jarige moeder, woont in Northampton, heeft drie weken geleden haar heup gebroken, in het ziekenhuis kwamen ze er achter dat ze covid had, na een paar dagen toedienen van dat nieuwe medicijn was covid helemaal weg!
  Dit zou de toekomst voor Europa moeten zijn maar hoor je hier wat over in het nieuws, nada!
  Nee, want dan heeft de pas geen nut meer en kunnen ze geen controle meer uitoefenen.
  Wij kunnen niet meer reizen binnen Europa omdat we zg niet volledig zijn gevaccineerd (geboosterd), dank zij Brussel die deze wet door onze strot duwt en iedereen in de toekomst wil verplichten zich te laten boosteren.
  Al bekend is de grote macht van Pfizer met een algemene inkoop van vaccinaties door Brussel voor alle landen van de EU, wat een gotspe!
  Het gaat altijd om macht en geld, is nooit anders geweest, mijn ouders, groot- en overgrootouders hadden de slogan: vertrouw nooit geen politici, banken en werken, dat heb ik altijd ter harte genomen.

  BBC news, ga naar health en lees bevindingen van de nieuwe medicijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s