Wildedierenlucht en de governance van de Europese Unie | Sophie in’t Veld

De tijd dat Europese landjes zoals Nederland hun ‘eigen ding’ konden doen, is al lang voorbij. Al is de EU niet ideaal, zonder de Unie wordt Nederland figuurlijk opgegeten door de grootmachten. Samenwerking tussen de Europese landen is nodig, de vraag is alleen op welke manier.

De EU is daar zelf mee bezig; een van de prioriteiten van de Europese Commissie is de bevordering van de Europese democratie, meer informatie op deze pagina. Er is een actieplan voor de democratie. Zo te zien gaat het nauwelijks over de verhoudingen tussen de Europese instituties, zoals het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad.

In’t Veld over de wildedierenlucht van de politieke beesten
Er is de nodige kritiek op de interne verhoudingen binnen de EU, onder andere van europarlementariër Sophie in’t Veld die een boek schreef met de cryptische naam ‘wildedierenlucht’, ‘The Scent of Wild Animals‘, waarin zij een grotere rol van het Europees Parlement bepleit.

Zij schreef de volgende intro voor haar boek dat op Issuu is te lezen:

While Europe is facing huge challenges that require strong political leadership and the ability to act, it is increasingly paralysed by its outdated intergovernmental governance method. On the surface things seem to work fine, but look deeper, and the corrosion becomes visible. Intergovernmental Europe is incapable of providing adequate responses to issues like migration, rule of law backsliding or geopolitical challenges. The old incremental approach, designed for a bygone world, is wholly unsuitable for the world of today. Yet paradoxically, the EU is becoming more, not less intergovernmental.

The EU urgently needs to transform into a fully-fledged parliamentary democracy, built on checks and balances and a clear separation of powers. Only the European Parliament can bring about this much-needed transformation. Parliament should not only be a good legislator, but also a true democratic watchdog, fully using all its parliamentary powers. Change will not happen all by itself, Parliament will have to make it happen. It has a historic duty to show leadership and challenge the status quo. Parliament has to be the beating heart of European democracy. It will be the political arena, with the scent of wild animals, sweat and saw dust, the battleground for political ideas and political big beasts.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s